Erdogan: Doviđenja Nemačkoj, ako povuče trupe iz "Indžirlika"

Uoči leta za Brisel gde će učestvovati na samitu lidera zemalja članica NATO-a i sastati se sa liderima EU, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da će Turska reći Nemačkoj "doviđenja", ukoliko ta zemlja odluči da povuče trupe iz vazdušne baze "Indžirlik".

Redžep Tajip Erdogan je naveo da Turska nije primila ni jednu naznaku iz Berlina o mogućem povlačenju trupa stacioniranih u vazdušnoj bazi na jugu Turske, prenosi Rojters.

Budućnost nemačkih trupa u "Indžirliku" je dovedena u pitanje nakon što je Turska sprečila nemačke poslanike ovog meseca da posete trupe, što je navelo Berlin da razmotri povlačenje trupa.

U toj bazi nalazi se oko 250 nemačkih trupa, koje pomažu SAD u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je je uoči leta za Brisel izjavio i da bi NATO saveznici trebalo bliže da sarađuju u borbi protiv terorizma i da je brza razmena informacija u tome ključna.

Turska ne želi da "raskine sa EU", ali da taj blok mora da ispoštuje svoje obaveze, prenosi Rojters.

Erdogan je izjavio da veruje da Evropska unija želi da Turska odustane od kandidature za članstvo u Uniji, i dodao da je na EU da odluči da li pregovore o pristupanju treba prekinuti.

Istakao je da Turska ne želi da raskine veze sa EU i kritikovao Uniju zato što Tursku tretira kao "prosjaka", prenosi AP.

"Oni žele da Turska sama odustane od pregovora. Izgleda da oni to čekaju", rekao je Erdogan i dodao da im Turska neće otežavati ukoliko odluče da prekinu pregovore.

Odnosi Turske sa NATO i EU zategnuti su zbog razilaženja u stavovima sa SAD o politici prema Siriji i zbog otvorenih neslaganja sa evropskim liderima povodom prošlomesečnog referenduma kojim su Erdoganu poverena šira predsednička ovlašćenja, napominje britanska agencija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво