Netanijahu: Trampova poseta Jerusalimu dokaz veze Jevreja sa Zidom plača

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se parlamentu (Knesetu) povodom Dana Jerusalima, pedesetogodišnjice osvajanja istočnog dela grada, naglasivši da će Zid plača koji se tamo nalazi zauvek ostati pod kontrolom Izraela.

"Mi smo oslobodili Jerusalim i pretvorili ga u grad koji nije perfektan, ali je ujedinjen. Poštuje različite vere", izjavio je Netanjahu.

Netanijahu je dodao da je američkom predsedniku Donaldu Trampu rekao da "njegova poseta Zidu plača pobija sve laži Uneska" u čijoj se rezoluciji Izrael označava okupacionom silom i poziva da obustavi "stalna iskopavanja, kopanje tunela, radove i projekte u Istočnom Jerusalimu" koji Palestinci žele da proglase glavnim gradom svoje buduće države.

Ta država obuhvatila bi Zapadnu obalu i Pojas Gaze,teritorije koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967.

Tramp je u ponedeljak, prvog dana posete Izraelu, obišao Zid plača i postao prvi američki predsednik koji je to učinio na dužnosti, ali je poseta označena kao privatna.

Bela kuća je prethodno odbacila zahtev Izraela da ga prilikom obilaska prati Netanjahu i izbio je nesporazum između dve zemlje saveznice, jer je jedan američki zvaničnik rekao da Zid nije na teritoriji Izraela.

Kasnije su drugi zvaničnici nastojali da izbegnu odgovor na pitanje gde je Zid plača, rekavši da se radi o političkom stavu dok državni sekretar SAD Reks Tilerson nije izjavio da je Zid u Jerusalimu o čemu spora nema.

Tramp je pred odlazak u govoru pred Izraelcima istakao da će pomoći da oni i Izraelci postignu mirovni sporazum i da su Palestinci za to spremni, a da je za mir spreman i njegov "prijatelj Benjamin", aludirajući na Netanjanijahua.

Govorio je o vezi Jevreja i Jerusalima rekavši da su one "drevne i večne" i da datiraju "hiljadama godina, uključujući i vladavinu kralja Davida", kako su preneli izraelski mediji.

On međutim nije pominjao predizborno obećanje o preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, niti najeksplozivnije nesporazume između dva naroda - status tog grada, sudbinu jevrejskih naselja na okupiranim teritorijma, pa čak nije ni izgovorio reči palestinska država, niti rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države.

Izraelski politički komentator Raviv Druker je rekao posle da je Trampovo razumevanje sukoba "duboko kao karton" a njegove ambicije odbacio kao "bezmalo šarlatanstvo".

Međutim, poltičari su ga pažljvo slušali i u Izraelu i Rijadu i čini sa da naginju oceni da je jači od svog prethodnika Baraka Obame. On je u svojoj prvoj poseti na Bliskom istoku poručio da je regionalni mir na dohvat ruke i niko mu se nije suprotstavio, ocenila je agencija Asošijeted pres.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара