Ko je Salman Abedi, napadač iz Mančestera?

Salman Abedi identifikovan je kao osumnjičeni za samoubilački bombaški napad na koncertu u Mančesteru, u kojem su 22 osobe ubijene, a britanski "San" je na naslovnoj strani objavio njegovu fotografiju zajedno sa osmogodišnjom žrtvom Safi.

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je da je Salman Abedi (23) rođen i odrastao u Britaniji.

Abedi je iz Mančestera, a roditelji su mu libijskog porekla. Odranije je poznat britanskim vlastima.

Njegovi roditelji su emigrirali iz Libije u London, a potom su se preselili u južno predgrađe Mančestera, gde su živeli najmanje 10 godina, navode američki zvaničnici.

Kako je preneo Rojters, policija je u utorak pretresla kuću u naselju gde je Abedi živeo.

Istražitelji ispituju da li je Abedi putovao u Libiju i da li je bio u kontaktu sa Islamskom državom, navode izvori američke vlade.

Tajms piše da se veruje da se Abedi nedavno u Britaniju vratio iz Libije. Veruje se i da je putovao vozom iz Londona pre napada.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb rekao je da se veruje da je bombaš-samoubica boravio u Siriji i ima "potvrđene" veze sa ekstremističkom organizacijom Islamska država.

Nije izneo druge detalje, ali je dodao da se još ne zna da li je Abedi bio deo šire mreže napadača.

Kolomb, koji je razgovarao sa Terezom Mej nakon napada, rekao je da dve zemlje treba da nastave blisku saradnju u borbi protiv terorizma uprkos tome što Velika Britanija izlazi iz Evropske unije.

Oglasio se i Univerzitet Salford, potvrdivši da je Abedi bio jedan od njihovih studenata i navodeći da pomažu policiji u istrazi.

Mančesterska policija je juče saopštila da je uhapšen 23-godišnji muškarac u vezi sa bombaškim napadom u Mančesteru, a mediji spekulišu da je u pitanju Abedijev brat.

Abedi je imao i sestru Džomnu Abedi, navode američki bezbednosni zvaničnici. Predstavnik džamije Didzberi u Mančesteru rekao je da su Abedijev otac i brat dolazili u tu džamiju, dok je Salman Abedi išao u drugu.

"Uspeo sam da stupim u kontakt s čovekom koji poznaje njegovu porodicu. On je potvrdio da su se njegov otac, sestra i ostatak porodice preselili u Libiju, odmah pošto je ubijen Muamer Gadafi", kazao je predstavnik džamije Abdala Jusef.

Kako je istakao, moguće je da su braća od tada bila na relaciji Libija–Britanija.

Islamska država je preuzela odgovornost za samoubilački napad na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru, kada su poginule 22 osobe, a desetine povređene.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво