Tramp predsedniku Izraela: Dosta je krvoprolića i ubijanja

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u razgovoru s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom u Jerusalimu da je obnova mirovnog procesa prioritet njegove prve posete inostranstvu otkako je izabran.

Donald Tramp je u okviru te posete danas doputovao u Izrael, drugu stanicu svog putovanja, posle dvodnevnog boravka u Saudijskoj Arabiji.

"Dosta krvoprolića i ubijanja", rekao je Tramp u rezidenciji predsednika Izraela, dodavši da je "biti u Izraelu nešto posebno".

Izražavajući optimizam na početku posete, Tramp je rekao da očekuje interesantne razgovore budući da "postoji veliko osećanje za mir širom Bliskog istoka".

"Mi molimo za mir i guramo ka miru u poslednjih 100 godina i uz Božju pomoć neko će nam doneti mir", rekao je Rivlin, kako prenosi agencija Asošijeted pres, iako je Bela kuća nastojala da umanji izglede u bilo kakav preokret ističući simboliku posete.

Izraelski list Haarec navodi da je Tramp rekao da je ono "što se desilo u Iranu okrenulo druge delove Bliskog istoka ka Izraelu", navodeći da takvog osećanja prema toj zemlji nije bilo donedavno.

Rivlin je u bašti rezidencije sa suprugom Nehamom pokazao Trampu i njegovoj supruzi Melaniji drvo badema posađeno povodom posete. Kraj drveta je oznaka sa stihovima iz Knjige psalama na hebrejskom, engleskom i arapskom u kojima se poziva na molitvu za mir u Jerusalimu.

Prvi predsednik SAD koji je obišao Zid plača

Tramp je potom obišao Zid plača, najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole u Jerusalimu i time postao prvi aktuelni američki šef države koji se odlučio na taj čin.

Tramp je time raskrstio dugotrajnu tradiciju po kojoj su američki predsednici izbegavali da posete to sveto mesto, jer je politički osetljivo zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsednik SAD je prethodno sa suprugom Melanijom posetio Crkvu Svetog groba, podignutu na mestu na kome je, prema hrišćanskom verovanju, Isus Hrist razapet, sahranjen i vakrsao.

Tramp je došao na ta velika svetilišta u prvim satima posete Izraelu pošto je oko podneva doputovao iz Saudijske Arabije, prve stanice svog prvog puta u inostranstvo otkako je izabran.

Zidu plača Tramp je prišao s crnom kipom na glavi, malom kapom kojom Jevreji pokrivaju teme, položio na njega dlan desne ruke i u skladu s tradicijom stavio parče papira s molitvom među pukotine drevne građevine koja potiče od drugog jevrejskog hrama podignutog u vreme kralja Iroda.

Administracija SAD je odbila molbu Izraela da Trampa prilikom obilaska prati izraelski premijer Benjamin Netanjahu i domaćin mu je bio rabin zadužen za Zid Šmuel Rabinovič.

Trampova supruga Melanija i kćerka Ivanka koja je primila judaizam posetile su ženski deo zida.

Zid plača nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Imajući u vidu osetljivost svetilišta Trampova poseta crkvi i Zidu plača proglašena je privatnom.

Trampov prethodnik Barak Obama obišao je Zid plača pre nego što je postao predsednik dok se kao senator nadmetao za predsednički mandat. Drugi predsednici posećivali su stari grad, ali ne dok su bili na funkciji, navode izraelski mediji.

Zid plača je uoči posete bio uzrok nesporazuma između dve zemlje saveznice jer je jedan američki zvaničnik rekao da nije na izraelskoj teritoriji, a kasnije su drugi zvaničnici odbili da se izjasne uz objašnjenje da je to politički stav.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи