Tramp: Želimo koaliciju na Bliskom istoku protiv ekstremizma

Američki predsednik Donald Tramp poručio je na samitu sa predstavnicima 55 arapskih i islamskih zemalja u Rijadu, da SAD žele "koaliciju zemalja" na Bliskom istoku sa ciljem iskorenjivanja ekstremizma, ističući da te zemlje moraju da ulože napore u tom cilju.

Donald Tramp je istakao da će "ojačati stara američka prijateljstva i tražiti nova partnerstva u stremljenju ka miru", a istovremeno je obećao da "Amerika neće nastojati da drugima nametne svoj način života, već će pružiti ruke u duhu saradnje i poverenja", prenosi AP.

"Nismo ovde da držimo predavanja, nismo ovde da govorimo ljudima kako treba da žive, šta treba da rade, šta treba da budu i kako da se mole. Ovde smo da ponudimo partnerstvo, zasnovano na zajedničkim interesima i vrednostima, kako bismo obezbedili bolju budućnost za sve nas", rekao je Tramp.

Naglasio je da je svaka zemlja "apsolutno dužna da obezbedi da teroristi ne pronađu sebi mesto na njenom tlu", upozorivši da terorističke grupe "ničim ne inspirišu, već samo ubijaju".

Prema njegovim rečima, sve zemlje moraju sarađivati kako bi se "časno suprotstavile krizi usled islamističkog ekstremizma i islamističkih terorističkih grupa koje on inspiriše".

Međutim, američki predsednik nije pomenuo termin "radikalnog islamskog terorizma" koji inače često koristi kod kuće i za čije nepominjanje je osudio svog prethodnika Baraka Obamu, primećuje AP.

U svom govoru, Tramp je opisao borbu protiv ekstremista kao "borbu između dobra i zla, a ne između Zapada i islama", istakavši da to "nije borba između različitih veroispovesti, sekti ili civilizacija, već borba između onih koji teže da satru ljudski život i onih koji teže da ga zaštite".

Poručio je da su SAD spremne da stanu uz lidere arapskih i islamskih zemalja u borbi protiv ekstremista, ali je naglasio da te zemlje moraju da preuzmu vođstvo u tim naporima.

"Isterajte ekstremiste iz vaših svetilišta, iz vaše zajednice, sa vaše svete zemlje", poručio je Tramp u svom prvom značajnom spoljnopolitičkom obraćanju otkako je postao predsednik SAD.

Istakao je i da je sirijski predsednik Bašar el Asad počinio "neopisive zločine" uz podršku Irana koji, kako je naveo, finansira naoružavanje i obučava milicije koje šire uništenje i haos.

Pozvao je sve zemlje da rade zajedno na izolovanju Irana, optuživši Teheran da raspaljuje "buktinju sektaškog sukoba i terora".

AFP navodi da je Tramp desetinama muslimanskih lidera doneo "poruku prijateljstva, nade i ljubavi" i da je najavio sporazum sa zemljama Persijskog zaliva u borbi protiv finansiranja ekstremista.

Rojters prenosi Trampove reči da "nedužni narodi arapskih, muslimanskih i bliskoistočnih zemalja" čine veliku većinu žrtava "fanatičnog nasilja" i da se regionom širi humanitarna i bezbednosna katastrofa.

Govor pred liderima arapskih i islamskih zemalja je prvo značajno Trampovo obraćanje otkako je juče doputovao u Rijad, čime je otpočeo posetu Bliskom istoku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво