Obustavljena istraga protiv Asanža za silovanje

Posle skoro sedam godina, švedsko tužilaštvo odustalo je od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž. Ipak, istraga bi mogla biti ponovo pokrenuta ukoliko se Asanž vrati u Švedsku pre nego što tužba zastari. Britanska policija je u međuvremenu saopštila da će Asanž biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora.

Javna tužiteljka Švedske Marijane Ni izjavila je da je evropsku poternicu za Džulijanom Asanžom po optužbama za seksualno zlostavljanje, povukla jer je zaključila da njegovo izručenje Švedskoj neće biti moguće.

"On je pokušao sve da izbegne švedske i britanske pravne vlasti. Moja procena je da on ne može biti izručen u doglednoj budućnosti", rekla je Nijeva, prenosi AP.

Nijeva je napomenula da bi istraga protiv Asanža na osnovu optužbi za seksualne prestupe mogla biti ponovo pokrenuta ukoliko se on u Švedsku vrati pre nego što tužba zastari 2020. godine.

Tužiteljka je dodala da ona ne može da kaže da li je Asanž kriv ili nije.

Inače, švedski zvaničnici obavili su pre šest meseci razgovor sa Asanžom u ambasadi u Londonu i on je tom prilikom negirao navode o silovanju.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010. godine.

Asanž je odbio da putuje u Švedsku, iz straha da odatle bude izručen SAD zbog objavljivanja 500.000 tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku.

"Kraj noćne more"  

Ubrzo nakon objavljivanja odluke švedskog tužilaštva, na Asanžovom Tviter nalogu objavljena je njegova fotografija na kojoj je nasmejan.

Asanžov advokat Kristof Marčand pozdravio je odluku tužilaštva da odustane od sedmogodišnje istrage o silovanju koja se vodi protiv Asanža, rekavši da je ta odluka "kraj njegove noćne more".

"Čekali smo dugo na ovu odluku. Džulijan Asanž je bio žrtva velike zloupotrebe postupka. Jako smo zadovoljni i veoma dirnuti, jer ovo označava kraj njegove noćne more", rekao je Marčand, član Asanžovog pravnog tima čije je sedište u Briselu.

Dodao je i da Asanžovi advokati, koji su raspoređeni širom sveta, razmatraju implikacije ove odluke, prenosi AFP.

U međuvremenu, britanska policija je saopštila da je prekršajni sud izdao nalog da Asanž bude uhapšen ako napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu, jer se nije odazvao sudskom pozivu.

"Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Policija Metropoliten je dužna da izvrši taj nalog nakon što on napusti ambasadu", navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.

Asanž živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je tu pobegao kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Odluci da mu se pruži azil pomoglo je i to što su Ujedinjene nacije saopštile da uzbunjivač Čelsi Mening, koja je prosledila izveštaje Vikiliksu i zbog toga je bila u pritvoru do pre dva dana, bila smeštena u nehumanim zatvorskim uslovima, koji se graniče sa mučenjem.

Prošle godine UN su ocenile da su britanske i švedske vlasti krive za arbitrarno zadržavanje Asanža, jer uporno odbijaju da garantuju da ga neće deportovati Amerikancima. Ekvador je ranije tražio garancije da osnivač Vikiliksa neće biti izručen SAD ako se odrekne utočišta u ambasadi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се