Obustavljena istraga protiv Asanža za silovanje

Posle skoro sedam godina, švedsko tužilaštvo odustalo je od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž. Ipak, istraga bi mogla biti ponovo pokrenuta ukoliko se Asanž vrati u Švedsku pre nego što tužba zastari. Britanska policija je u međuvremenu saopštila da će Asanž biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora.

Javna tužiteljka Švedske Marijane Ni izjavila je da je evropsku poternicu za Džulijanom Asanžom po optužbama za seksualno zlostavljanje, povukla jer je zaključila da njegovo izručenje Švedskoj neće biti moguće.

"On je pokušao sve da izbegne švedske i britanske pravne vlasti. Moja procena je da on ne može biti izručen u doglednoj budućnosti", rekla je Nijeva, prenosi AP.

Nijeva je napomenula da bi istraga protiv Asanža na osnovu optužbi za seksualne prestupe mogla biti ponovo pokrenuta ukoliko se on u Švedsku vrati pre nego što tužba zastari 2020. godine.

Tužiteljka je dodala da ona ne može da kaže da li je Asanž kriv ili nije.

Inače, švedski zvaničnici obavili su pre šest meseci razgovor sa Asanžom u ambasadi u Londonu i on je tom prilikom negirao navode o silovanju.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010. godine.

Asanž je odbio da putuje u Švedsku, iz straha da odatle bude izručen SAD zbog objavljivanja 500.000 tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku.

"Kraj noćne more"  

Ubrzo nakon objavljivanja odluke švedskog tužilaštva, na Asanžovom Tviter nalogu objavljena je njegova fotografija na kojoj je nasmejan.

Asanžov advokat Kristof Marčand pozdravio je odluku tužilaštva da odustane od sedmogodišnje istrage o silovanju koja se vodi protiv Asanža, rekavši da je ta odluka "kraj njegove noćne more".

"Čekali smo dugo na ovu odluku. Džulijan Asanž je bio žrtva velike zloupotrebe postupka. Jako smo zadovoljni i veoma dirnuti, jer ovo označava kraj njegove noćne more", rekao je Marčand, član Asanžovog pravnog tima čije je sedište u Briselu.

Dodao je i da Asanžovi advokati, koji su raspoređeni širom sveta, razmatraju implikacije ove odluke, prenosi AFP.

U međuvremenu, britanska policija je saopštila da je prekršajni sud izdao nalog da Asanž bude uhapšen ako napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu, jer se nije odazvao sudskom pozivu.

"Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Policija Metropoliten je dužna da izvrši taj nalog nakon što on napusti ambasadu", navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.

Asanž živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je tu pobegao kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Odluci da mu se pruži azil pomoglo je i to što su Ujedinjene nacije saopštile da uzbunjivač Čelsi Mening, koja je prosledila izveštaje Vikiliksu i zbog toga je bila u pritvoru do pre dva dana, bila smeštena u nehumanim zatvorskim uslovima, koji se graniče sa mučenjem.

Prošle godine UN su ocenile da su britanske i švedske vlasti krive za arbitrarno zadržavanje Asanža, jer uporno odbijaju da garantuju da ga neće deportovati Amerikancima. Ekvador je ranije tražio garancije da osnivač Vikiliksa neće biti izručen SAD ako se odrekne utočišta u ambasadi.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 19. maj 2017, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Sad sve objavi

I za Engleze i za Amerikance. Sve sta spremaju i sta su radili.

(petak, 19. maj 2017, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

da nisu

da nisu hteli da ga Svedi liferuju amerikancima zbog drugih stvari pa da se covek prijavio lepo Svedskooj ..imao bi vecu celiju od ove, bolje uslove i vec bi izasao sa robije...Svedska ..Ladno al' standard!

(petak, 19. maj 2017, 12:00) - R,Zivkovic,Rot-dam [neregistrovani]

Sada

kada je oslobodjen od Svetske sledi duo Amerika Britanija , tako istomu se vata. Posto nije vise pravac Stokolm, bice prvac London Washington.Tako da to nasmejano lice Ansaza ce ponovo dobiti plavu boju razocarenja.Da je Prava i pravde oni vec trebao biti na slobodi posle odustajanja Svetske od gonjenja za silovanje, ali nije.Toje samo bila maska Amerike da bi ga se docepala da se prvo izruci Svedskoj a onda ne u svedtsku vec Wasington.Ne raduj se Ansaze;jedino Ekvador moze dati pruzi jos donekle slobodu medju 4 zida drugi niko!

(petak, 19. maj 2017, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

da da da

asanz misli da je sve gotovo a britanci ga uhapse zbog necega (na primer krio se od pravosudja). onda ga ameri tajno odvezu . za ovo je verovatnoca 80%.

(petak, 19. maj 2017, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

Švedska = američki ovisnik

Ovo samo pokazuje do koje mere je Švedska ovisna od dnevne politike Amerike. Čitavih 7 godina je trebalo da prođe i da se smeni vlast u Americi da bi ostavili čoveka na miru.
Znate samo šta je najgore od svega, što sve vesti uvek povezuju Asanža sa silovanjem i što će tako ostati iako nit je bilo dokaza nit je bilo suđenja. I to sve novinarske kuće, koje se busaju u istinu i žrtve koje su za nju dali, prenose bez pardona već godinama u suštini postajući sluge neistine i rekla-kazala.

(petak, 19. maj 2017, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

Tooooooo! Sloboda za Asanža!

Hvala levičarskom Ekvadoru na podršci u istrajnoj borbi protiv američkog imperijalizma!

(petak, 19. maj 2017, 11:40) - Слободан [neregistrovani]

Бесмисао

Човек живи у 30 квадрата већ 5 година. Надам се да ће коначно бити на слободи!

(petak, 19. maj 2017, 11:38) - anonymous [neregistrovani]

Svejedno

Svejedno sto je Svedska odustala od njega,kad nisu Engleska ni USA....