Vašington post: Tramp otkrio Lavrovu poverljivu informaciju

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkrio je veoma poverljivu informaciju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor, piše "Vašington post", pozivajući se na američke zvaničnike.

Dnevnik navodi da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbedio partner SAD preko veoma osetljivog obaveštajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podeli informaciju sa Rusijom, a zvaničnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, piše Vašington post.

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od visokorangiranih zvaničnika iz Bele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbednosnu agenciju.

Tokom njihovog susreta u Ovalnom kabinetu, Tramp je otkrio Lavrovu i Kisljaku detalje o pretnji Islamske države koja je povezana sa upotrebom laptopa u vazduhoplovu, rekao je neimenovani američki zvaničnik Vašington postu.

Dok je otkrivanje poverljivih informacija prestup za veliki broj ljudi, predsednik u SAD ima široka ovlašćenja da otkriva državne tajne, piše list i dodaje da time što je uradio, Tramp nije prekršio zakon.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost H. R. Makmaster, koji je prisustvovao susretu, izjavio je da Tramp nije otkrio niti izvor niti metode, koje već nisu poznate u javnosti, naveo je list.

Kako piše Vašington post, iz CIA su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu bezbednost nisu želeli da odgovore na zahtev da daju komentar.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво