Smena Komija – Trampova panika u očima Moskve i Vašingtona?

Iznenadna odluka američkog predsednika Donalda Trampa da smeni direktora FBI-ja Džejmsa Komija mogla bi se, i u Moskvi i u Vašingtonu, smatrati nespretnim potezom koji ukazuje na paniku, ocenjuje britanski stručnjak za Rusiju Keir Džajls.

Keir Džajls smatra da bi Komijevo otpuštanje moglo poljuljati rusko poverenje u Trampa, prenosi Si-En-En.

"U Moskvi su verovatno zaključili da će Tramp u pregovoru s Rusijom biti jednako nepredvidiv kao i u američkoj unutrašnjoj politici. U toj atmosferi sumnje, bilo je neizbežno da se Trampovo otpuštanje Komija počne smatrati još jednim pokušajem odvraćanja istrage o njegovim vezama s Rusijom", objašnjava Džajls.

Istina je, napominje on, da Rusija možda odobrava privremeni rezultat – stvaranje dalje nesloge u američkim vladinim agencijama, koje nastoje da se suprotstave ruskim neprijateljskim potezima protiv SAD.

"Međutim, i u Moskvi i u Vašingtonu to se može smatrati i nespretnim potezom koji ukazuje na paniku, te samo još više privlači pažnju na Trampove veze s Rusijom", ukazuje stručnjak za Rusiju.

Prema njegovim rečima, Trampovo nepoverenje u sopstvene obaveštajce koristi svim američkim neprijateljima, ne samo Rusiji.

"Tramp može da naškodi bezbednosti SAD nepromišljenim potezima na isti način kao i ruski agent. Mešanje u američke i francuske predsedničke izbore jasno pokazuje da Rusiju nije briga za imidž u javnosti te da je sve više spremna da se ponaša izvan okvira međunarodnih konvencija i prava", tvrdi Džajls.

Neki tvrde, navodi on, da su nedavni ruski potezi namenjeni samo očuvanju ruske nacionalne bezbednosti protiv mogućih pretnji sa Zapada, i to uvek treba uzimati u obzir u pokušaju razumevanja Rusije.

"Međutim, i ovaj put su motivi Rusiji manje važni od ishoda operacija koje sprovodi. Šta god Tramp uradio, ukoliko to oslabi SAD, u Moskvi će biti dočekano s dobrodošlicom", zaključuje britanski stručnjak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво