Sajber napadima pogođeno više od 200.000 korisnika u 150 zemalja

Više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja pogođeno je sajber napadima širom sveta, saopštio je izvršni direktor Evropola Rob Vejnvrajt.

"Nikada nismo videli ništa slično. Poslednje brojke pokazuju da je preko 200.000 korisnika pogođeno u najmanje 150 zemalja. Mnoge od tih žrtava su poslovnice, uključujući i velike korporacije", rekao je Vejnvrajt za britansku televiziju Aj-Ti-Vi, prenosi AFP.

Portparol Evropola Jan Op Gen Ort izjavio je da je moguće da je broj žrtava sajber napada zapravo mnogo veći.

Gen Ort je rekao da je prerano da se zaključi ko stoji iza napada i šta ih je motivisalo.

Napomenuo je da je glavni izazov neverovatna brzina kojom se virus širi, ali je dodao da je za sada, malo ko platio otkup.

Kineski mediji javljaju da su globalni sajber napadi pogodili i mnogo univerzitetskih mreža u Kini.

Peking njuz prenosi da su studenti širom zemlje prijavili da su pogođeni virusom, zbog kojeg im je ograničen pristup materijalima za učenje i prezentacijama.

U svakom pojedinačnom slučaju, iskače prozor na kome stoji zahtev za isplatu od 2.000 kineskih juana (oko 300 dolara), kako bi im fajlovi bili oslobođeni.

Veruje se da su sajber napadi koji su počeli u petak najveći onlajn napad ikada zabeležen.

Pogodili su i britanski zdravstveni sistem, koji je pogodio više od 20 odsto grupa za zdravstvenu negu, zbog čega su medicinski zahvati za hiljade ljudi pomereni ili otkazani.

Mladi britanski istraživač za sajber bezbeznost slučajno je našao način da obustavi napad, što je ograničilo štetu, prenosi AP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво