Parada povodom Dana pobede u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom Dana pobede. Na paradi je učestvovalo oko 10.000 vojnika i više od 114 komada vojne tehnike. Zbog lošeg vremena, otkazan prikaz aviona i helikoptera.

10.00 – Zbog loših vremenskih uslova, prikaz aviona i helikoptera je otkazan, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Parada je završena.

09.55 – Prvi put na paradi prikazani su i raketni sistemi za dejstvo u polarnim uslovima "Tor-M2DT" i "pancir SA".

09.43 – Prikaz naoružanja i tehnike počeo čuvenim tenkom T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svetskom ratu probila do Berlina. Ubrzo pred moskovskom publikom našao se i najsavremeniji tenk "T-14 armata".

09.29 – Prvi put na paradi Omladinska vojska, koju čine 90.000 mladića i devojaka iz cele zemlje.

09.14 – Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio smotru jedinica. Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se okupljenima na Crvenom trgu.

09.00 – Otkucajem časovnika na Kuli spasa u Kremlju, označen početak vojne parade povodom Dana pobede.

Posle smotre na Crvenom trgu u Moskvi koju je izvršio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, okupljenima se obratio predsednik Vladimir Putin.

"Nema, niti će biti sile koja može da porobi ruski narod", poručio je Putin.

"Lekcije prošlosti nas pozivaju da budemo oprezni", poručio je Putin, rekavši da ruske oružane snage mogu da odbiju bilo koji napad i reaguju na bilo koju pretnju.

Kako je rekao, Rusija je otvorena za saradnju i uvek je na strani sila mira.

Događaji iz prošlosti nameću nam veliku odgovornost pred budućim pokolenjima, da im prenesemo duh velike pobede i osiguramo mir i stabilnost, dodao je ruski predsednik.

Putin je Rusima čestitao Dan pobede, a nakon toga je uz plotune intonirana himna Ruske Federacije.

Na paradi je učestvovalo oko 10.000 vojnika i više od 114 komada vojne tehnike, a zbog lošeg vremena, otkazan je prikaz aviona i helikoptera.

Deo parade posvećen mehanizaciji otvorio je legandarni tenk T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svetskom ratu probila do Berlina.

Takođe su prikazana oklopna višenamenska vozila "tigar", univerzalne oklopne mašine "tajfun K" i "tajfun U", pešadijska borbena vozila bazirana na borbenoj platformi "kurganec 25" i osnovna pešadijska borbena vozila BMP-3, navodi ruska agencija.

Zatim je moskovska publika imala priliku da vidi kolonu savremene ruske oklopne tehnike - tenkove "armata" i glavne borbene tenkove T-72B3.

Rusku artiljeriju su ove godine predstavljale puške "koalicija SV" i haubice na sopstveni pogon "msta S".

Bataljon ruskih taktičkih balističkih raketnih sistema, raketni kompleksi zemlja–vazduh "Buk-M2" i "Tor-M2U" demonstrirali su moć ruskih oružanih snaga.

Prvi put su na paradi prikazani i raketni sistemi za dejstvo u polarnim uslovima – sistemi vazdušne odbrane "Tor-M2DT" i raketni kompkesi zemlja–vazuh "pancir SA", bazirani na vozilima za sve terene.

Crveni trgom prodefilovali su i oklopni višenamenski transporteri za ljudstvo "rakuška" ruskih vazduhoplovnih snaga i vozila za protivvazduhoplovnu borbu BMD-4M, a potom i sistemi raketne vazdušne odbrane dugog domenta S-400 i interkontinentalne balističke rakete "jars" i "topolj M".

Na današnjoj paradi je prvi put učestvovala i Omladinska vojska, koju čini 90.000 mladića i devojaka iz cele zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruski borbeni avioni i helikopteri neće učestvovati u paradi zbog nepovoljnih meteoroloških uslova u moskovskoj oblasti, pa su letelice vraćene na svoje aerodrome, prenosi Tas

Na obezbeđenju moskovske parade radilo je više od 378.000 zaposlenih iz više vladinih agencija i službi, saopštili su ranije ruski zvaničnici.

Na 72. godišnjicu kapitulacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, u više od 50 gradova Ruske Federacije održavaju se parade za Dan pobede. Parade su priređene i u Sevastopolju na Krimu, kao i Moldaviji.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво