Veliki izazovi pred novim predsednikom Francuske

Francuska je dobila najmlađeg predsednika u istoriji republike, 39-godišnjeg Emanuela Makrona, bivšeg ministra finansija koji je na izborima nastupio kao nezavisni kandidat. Njegova pobeda obradovala je većinu u Evropskoj uniji, ne toliko u Moskvi. Sada ga tek čekaju iskušenja poručuju analitičari, dok je Makron već povukao prve poteze. Podneo je ostavku na mesto lidera pokreta "U Marš" koji je osnovao pre godinu dana i Donaldu Trampu je u telefonskom razgovoru rekao da će se boriti za opstanak Pariskog klimatskog sporazuma.

Dan posle pobede, prva dužnost izabranog predsednika Francuske - polaganje venaca povodom Dana pobede.

"Slika ove svečanosti dala je već sliku predstojeće promene, odnosno tranzicije vlasti, ali prava inauguracija i preuzimanje dužnosti Emanuela Makrona čeka u nedelju 14. maja, kada je zakazana inauguracuja. Tada će položiti zakletvu i u Jelisejskoj palati naslediti Fransoa Olanda", navodi izveštač RTS-a iz Pariza Dušan Gajić.

Neprijatelj nacionalizma, zagovornik EU i tolerancije – dovoljno da Emanuel Makron postane najmlađi predsednik u istoriji Francuske. Ubedljivu pobedu proslavio je ispred Luvra, uz evropsku himnu.

"Želim da poručim nešto biračima Marin le Pen. Nemojte da im zviždite. Oni su svojim glasanjem iskazali bes i nezadovoljstvo, neki su glasali iz uverenja. Ja to poštujem, ali ću u narednih pet godina učiniti sve da oni više nemaju razloga da glasaju za ekstreme", poručio je Makron.

Protivkandidatkinja se okreće parlamentarnim izborima koji se održavaju u junu. Na njima bi njen Nacionalni front mogao da nastupi pod novim imenom.

"Prvi krug izbora potvrdio je veliki slom francuskog političkog života, jer su odstranjene stare partije, a u drugom je organizovano veliko prekomponovanje političke scene između patriota i globalista. Pozivam sve patriote da nam se pridruže u presudnoj političkoj borbi koja počinje večeras", istakla je Marin le Pen.

Dok Makronovi protivnici strahuju od najavljenihn oštrih rezova u poreskoj politici i na tržištu rada, analitičari su saglasni da ga čekaju veliki izazovi.

"Makron je sposoban da reformiše Francusku, ali ne zaboravite – ovo je Francuska. Videli smo kako su završili pokušaji Olanda da sprovede umerenu reformu tržišta rada. Imali smo proteste na ulicama, a sindikati najavljuju nova okupljanja ako Makron stavi u proceduru izmene zakona o radu" ukazuje politički analitičar Bruno Kotre.

Evropa je zadovoljna – čestitke Makronu stižu sa svih strana, među prvima iz Nemačke.

"Francuska i Nemačka su sudbinski povezane i pred nama je izazov da vodimo Evropsku uniju ka bezbednoj i uspešnoj budućnost", napomenula je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Uspešnoj budućnosti nadaju se i srpski zvaničnici. Uprkos nedavnoj odluci Francuske da pusti na slobodu Ramuša Haradinaja, premijer veruje u dobru saradnju sa Francuskom i njenu podršku Srbiji na evropskom putu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво