UN: Buduća britanska vlada da poveća kvote za izbeglice

UNHCR je saopštio da bi naredna britanska vlada trebalo da "uradi ispravnu stvar" za izbeglice povećanjem kvota za preseljenje, ponovno ujedinjenje više izbeglica sa porodicama u Velikoj Britaniji i smanjenje broja pritvorenih tražilaca azila.

Uoči opštih izbora, koji bi trebalo da budu održani u Britaniji 8. juna, predstavnik UNHCR-a u Britaniji Gonzalo Vargas Ljosa pozvao je buduću Vladu da učini više kako bi pomogla izbeglicama koje beže od konflikta.

"Britanija ima bogatu istoriju dobrodošlice za one koji su primorani da beže i UNHCR poziva narednu Vladu da učini pravu stvar i osigura fer i jednak tretman za sve izbeglice", napisao je Ljosa u tekstu za magazin Tajms, a prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Britanija bi trebalo da prima 10.000 izbeglica godišnje iz ratom zahvaćenih regiona, umesto sadašnje kvote koja iznosi 20.000 Sirijaca i 3.000 dece migranata do 2020. godine.

"Premeštanje nije samo izbeglicama potrebno, već pomaže i da se tereta oslobode zemlje u razvoju koje već godinama prihvataju milione izbeglica", rekao je on i dodao da je 2016. godine 65,3 miliona ljudi širom sveta moralo da napusti svoje domove, a među njima je i 21,3 miliona izbeglica.

Prema njegovim rečima, izbeglice nepotrebno pate od britanskog restriktivnog i složenog procesa ponovnog spajanja porodica, kojima se dozvoljava samo deci ispod 18 godina da se ponovo spoje sa porodicom.

Ljosa je pozvao Britaniju da smanji broj tražioca azila u pritvoru i da ih integriše u zajednicu pod nadzorom.

Prema podacima UNHCR-a, 2015. godine u Britaniji je zabeleženo 123.000 izbeglica, od čega 45.870 tražilaca azila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво