Čestitke Makronu na izbornoj pobedi

Novom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu stižu čestitke na pobedi. Među prvima čestitali nemački zvaničnici i britanska premijerka.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel čestitali su među prvima Emanuelu Makronu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

"Vaša pobeda je pobeda za snažniju ujedinjenu Evropu i francusko-nemačko prijateljstvo", poručio je putem Tvitera portparol Merkelove, prenosi Rojters.

Šef nemačke diplomatije pozdravio je Makronovu pobedu uz ocenu da će ona zadržati Francusku "u srcu Evrope", prenosi AFP.

Neimenovani izvor blizak Makronu rekao je i da je novoizabrani predsednik Francuske razgovarao desetak minuta sa Merkelovom i najavio da će "vrlo brzo" doći u Berlin. Isti izvor je dodao da je njihova razmena mišljenja bila "veoma topla".Britanska premijerka Tereza Mej razgovarala je o Bregzitu sa novoizabranim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom posle njegove izborne pobede, saopštio je kabinet premijerke Mej u Dauning stritu.

"Sinoć je premijerka razgovarala sa novoizabranim predsednikom Makronom i srdačno mu čestatala izbornu pobedu", rekao je portparol kabineta Tereze Mej.

Mejeva i Makron su kratko razgovarali o istupanju Britanije iz EU, pri čemu je britanska premijerka ponovila da njena zemlja želi snažno partnerstvo sa bezbednom i naprednom EU kada je napusti, naveo je portparol njenog kabineta.

Francuski predsednik Fransoa Oland kome mandat ističe 14. maja pozvao je Makrona i čestitao mu na pobedi.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je francuske birače što su izabrali proevropskog kandidata, Emanuela Makrona, za novog predsednika svoje zemlje, prenosi AFP.

"Srećan sam što su Francuzi izabrali evropsku budućnost", napisao je Junker na Tviteru. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je Makronu i Francuzima koji su, kako je rekao "izabrali slboodu, jednakost i bratstvo a ne tiraniju lažnih vesti". I visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozdravila je pobedu Makrona i navela da je Francuska rešila da investira u budućnosti.

"Spremni da radimo sa Emanuelom Makronom na podsticaju naše Unije. Živela Francuska, živela Evropa", napisala je Mogerini na Tviteru.  

Pobedu Makrona pozdravio je i premijer Belgije Šarl Mišel i pozvao ga da se pridruži naporima koji se ulažu osnaživanje Evropske unije.

Austrija je sa velikim olakšanjem primila vest o pobedi Makrona uz ocenu da je izabran saveznik za promene u EU. Predsednik Austrija Aleksander van der Belen ocenio je da je jasan proevropski stav odneo pobedu na izborima u Francuskoj.

Čestitku Makronu uputio je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, kao i kanadski Džastin Trudo. Čestitke su stigle i od predsednika Kine Si Đinpinga, kao i od japanskog premijera Šinzo Abea.

Makron je danas odneo ubedljivu pobedu nad protivnicom iz redova krajnje desnice Marin le Pen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара