Francuzi biraju: Makron ili Le Penova

U Francuskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora. Istraživanja javnog mnjenja prednost daju Emanuelu Makronu, koji će odmeriti političku snagu sa Marin le Pen. Izlaznost do 17 sati je bila 65,30 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kandidat centra u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj Emanuel Makron glasao je nekoliko minuta pre 11 sati u biračkom mestu u priobalnom gradu Le Tuke u departmanu Pa de Kale na severu Francuske.

Makron je glasao u pratnji supruge Brižit Makron, a ispred njegove kuće i ispred birališta dočekao ga je veliki broj pristalica, javili su francuski mediji.

Nekoliko minuta posle svog rivala glasala je i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Ona je glasala u istom departmanu, na biračkom mestu u gradu Enen-Bomonu.

Francuski predsedednik Fransoa Oland glasao je u Tilu, u regionu Limuzen.

Ukupno 46,97 miliona Francuza upisano je u biračke spiskove, uključujući 1,3 miliona izvan Francuske, a biće otovreno 66.646 biračkih mesta.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja daju prednost Makronu od oko 62 odsto glasova, u odnosu na Marin le Pen.

Inauguracija novog predsednika trebalo bi da bude pre 14. maja, kada zvanično ističe mandat sadašnjem, socijalističkom predsedniku Fransoa Olandu, koji se nije kandidovao za drugi mandat.

Izbore će obezbeđivati 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.

Izbori se prvi put održavaju u Francuskoj dok je na snazi vanredno stanje, uvedeno posle terorističkih napada 2015.

Od istorijske neizvesnosti do završnice bez uzbuđenja - Francuska, od prvog do drugog kruga predsedničkih izbora - predsednički kandidati sa verbalnim modricama i poslednjim udarcem pred izbornu tišinu. Hiljade mejlova i dokumenata u Makronliksu i nameri da diskredituju favorita - Emanuela Makrona.

"Videli smo da se nemejnstrim mediji, odnosno internet sve više koristi za plasiranje lažnih i negativnih vesti i da se kontrakandidat što više opljuje", kaže Igor Avžner, stručnjak za komunikaciju.

Bio bi to i uverljiv opis TV duela Makron - Le Pen. Sa njenim ocem, Žak Širak je pre 15 godina, ne želeći da spušta nivo političke komunikacije, odbio razgovor pred drugi krug.

"Tada je Nacionalni front bio agresivniji od Marin Le Pen koja se našminkala, promenila šminku, ali su Francuzi prepoznali da vuk dlaku menja, ali ćud nikada i to je bilo brutalno napadanje svega što nije Nacionalni fornt, ali ni ovi nisu ostajali dužni", rekao je Radomir Diklić, nekadašnji ambasador u Francuskoj.

I spoljna politika argument u zastrašivanju birača - ko je partner Rusije, a ko odstupnica Islamskoj državi. Evropa i evro, da ili ne.

Borba za glasove apstinenata kojih je oko petine sa pravom glasa. Najviše pristalica levičara Melanšona i mladih nezadovoljnih i jednim i drugim kandidatom. Ne čudi, kažu analitičari, žešći nastup predstavnika establišmenta za poruku biračima.

"Ja nisam mlohav kandidat, ja nisam kandidat sadašnjeg predsednika, ja sam nezavisan, jak mlad sa velikim potencijalom a Le Penova se obraća populistički", kaže Avžner.

Rezultat, prema anketama - oko 20 odsto prednosti kandidata političkog pokreta. Razlika, ako se ostvari, bitna i pred 3. i 4. krug predsedničkih izbora.

Tako se govori o dva junska kruga izbora za francuski parlament. Nacionalnom frontu istražvači tu daju slabiji, republikancima jači rezultat nego na glasanju za predsednika. Makron bi tek morao da se pokaže.

"U praksi šta će on morati da čini kao ustupke, ovo nije klasična kohabitacija, toga je bilo u Francuskoj, bude predsednik levica a vlada desnica ili obrnuto, ovo je sada nešto, neki brak utroje da tako kažem", rekao je Diklić.

Priča o parlamentarnim izborima otvara se čim se za predsedničkim zatvore birališta. Za sada je izvesno, jedan od dvoje kandidata u Jelisejsku palatu bi trebalo da se useli do 14. maja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво