Tramp se sastaje sa papom 24. maja

Papa Franja primiće američkog predsednika Donalda Trampa 24. maja u 8:30 časova, objavio je Vatikan.

Papa Franja će primiti Donalda Trampa u Vatikan u okviru Trampovog prvog putovanja u inostranstvo tokom kojeg će američki predsednik posetiti Saudijsku Arabiju, Izrael, Brisel i Italiju.

Papa i Tramp su izrazili razlike tokom Trampove predsedničke kampanje.

Kada je u februaru 2016. papa Franja upitan o Donaldu Trampu, tada učesniku u unutarstranačkim republikanskim izborima za predsedničkog kandidata stranke, papa je rekao da "osoba koja želi da gradi zidove a ne mostove nije hrišćanin".

Ta izjava izazvala je reakciju Trampa koji je rekao da je "sramno" da jedan verski zvaničnik dovodi u pitanje veru jedne osobe, ali je dodao da je papa čuo samo jednu verziju priče i nije video kriminal, trgovinu drogom i negativni ekonomski uticaj koju sadašnja politika ima na SAD.

Američki predsednik je rekao da želi da poseti papu tokom boravka u Taormini, dok je papa u subotu rekao da će primiti svakog šefa države koji to bude zatražio.

Svet će gledati pažljivo kakva će biti interakcija argentinskog pape, pobornika siromašnih, sa njujorškim milijarderom koji je postao predsednik SAD, prenosi agencija AP.

Po mnogim pitanjima njih dvojica ne mogu biti više različiti. Papa Franja želi mostove među nacijama, ne zidove koje gradi Tramp.

Papa želi da se prekine upotreba fosilnih goriva, dok je Donald Tramp obećao da će prekinuti plaćanje UN programima za borbu protiv klimatskih promena i da će povući SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

Američki biskupi hvalili su Trampovu administraciju zbog stava o abortusu, ali se protive republikanskim planovima za reformu zakona o zdravstvu, zbog uticaja koji može imati na siromašne, navodi agencija AP.

Uprkos očiglednim razlikama Donald Tramp i papa Franja dele populističku retoriku i govore jednostavno što ih je približilo njihovim sledbenicima, navodi AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво