Međusobne optužbe Makrona i Le Penove tokom žestoke debate

Kandidat za predsednika Francuske, nezavisni centrista Emanuel Makron optužio je svoju protivkandidatkinju, predstavnicu krajnje desnice Marin le Pen, da laže i upozorio da bi ona odvela Francusku u građanski rat i dala islamskim ekstremistima ono što žele time što bi prekršila prava muslimanskih građana. Makron je kandidat elite, uzvraća Le Penova.

Za dva i po sata, na dve televizije, pred 14 kamera i milionima Francuza, dvoje kandidata su oštro, najviše vremena proveli kritikujući politiku protivnika. 

Marin le Pen je, tokom poslednje debate pred drugi krug predsedničkih izbora, optužila Makrona da je blag prema islamskom ekstremizmu i da je kandidat elite.

"Moramo iskoreniti islamsku ideologiju", poručila je Le Penova.

Le Penova je obećala da će ukinuti fundmentalističku federaciju, povezanu sa muslimanskim bratstvom, koja je poznata kao Unija islamskih organizacija u Francuskoj tvrdeći da ona podržava Makrona, preneo je AP.

Predložila je niz mera kako bi se sprečio eventualno novi teroristički napad u Francuskoj, uključujući proterivanje svih stranaca koji imaju policijski dosije i ukidanje francuskog državljanstva osobama koje imaju još jedno državljanstvo, pod suspenzijom.

Makrona je optužila da "čeka napad" umesto da preduzme proaktivne mere.

Makron (39) je rekao da je strategija Le Penove da priča mnogo laži, a da ništa ne predlaže.

Dodao je da je 48-ogodišnja Le Penova "naslednik sistema koji se procvetao podstaknut višedecenijskim besom francuskog naroda", preneo je AFP.

"Pre svega, ko manipuliše strahom od početka? To ste vi. Igranje strahom naših sugrađana, u vezi s terorizom? To ste opet Vi. Visoka sveštenica straha – sedi preko puta mene", rekao je Makron.

Makron je optužio svoju protivkandidakinju da laže i upozorio da bi ona odvela Francusku u građanski rat i dala islamskim ekstremistima ono što žele time što bi prekršila prava muslimanskih građana. 

S druge strane, Le Penova je nazvala Makrona "miljenikom sistema" i rekla je da njen rival predstavlja "nekontrolisanu globalizaciju".

"Politički izbor za Francuze je jasan: Gospodin Makron je kandidat 'nekontrolisane globalizacije'. Društva punog nesigurnosti, socijalne brutalnosti, rata svih protiv svih, ekonomskog pljačkanja velikih kompanija, cepanja Francuske, posebno velikih finansijskih interesa i sve to na čelu sa gospodinom Olandom, odlazećim predsednikom koji je najbolji primer za sve to", rekla je kandidatkinja krajnje desnice.

Ankete pokazuju da Makron održava sigurno vođstvo od 59 odsto glasova, ali i da mu je Le Penova, koja uživa naklonost 41 odsto birača, sve više za petama, mada su ranije debate tokom predizborne kampanje u Francuskoj brzo uticale na promenu mišljenja javnog mnjenja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи