Merkelova i Putin: Odnosi sve bolji, sankcije ostaju

Odnosi sa Rusijom su sve bolji, ali je potrebno uraditi više pre nego što se ukinu sankcije prema Moskvi, do čega može doći tek potpunom primenom mirovnog sporazuma iz Minska, rekla je u Sočiju nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kada je reč o konfliktu u Siriji, Putin kaže da su se saglasili da je "potreban mnogo aktivniji pregovarački proces". Ukazao je na dobru ekonomsku saradnju Rusije i Nemačke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin su nakon sastanka održali konferenciju za novinare, na kojoj je Putin poručio da je nemoguće postići rešenje za ukrajinski sukob bez direktnog dijaloga između zavađenih strana.

Izrazio je uverenje da je primena sporazuma iz Minska od suštinskog značaja za realizaciju direktnog dijaloga između Kijeva i Donbasa, prenosi Tas.

"Vlasti iz Kijeva i predstavnici samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck moraju se napokon dovesti za pregovarački sto", rekao je Putin.

Ukazao je da nije moguće postići rešenje za ukrajinski sukob bez direktnog dijaloga između zavađenih strana, kao ni igde drugde u svetu, izrazivši nadu da će taj dijalog biti uspostavljen pre ili kasnije.

"Duboko sam uveren da su vlasti u Kijevu propustile šansu da primene sporazum iz Minska čak i kada su imale unutrašnje političke prilike za to. Zato su te prilike danas manje i ograničenije", istakao je Putin.

Putin je naveo i da se situacija u Donbasu pogoršava, jer Kijev nameće blokade tom regionu.

Kada je reč o Siriji, Putin je naglasio da Rusija osuđuje upotrebu hemijskog oružja i traži punu i nepristrasnu istragu o prošlomesečnom napadu otrovnim gasom na sirijski grad Han Šejhun.

"Krivci moraju biti nađeni i kažnjeni. Ali to se može učiniti tek posle nepristrasne istrage", istakao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju, na obali Crnog mora, prenosi Rojters.

Ukazao je i da se rešenje za sirijsku krizu može naći samo mirnim putem i pod okriljem UN.

Putin je rekao da je sa kancelarkom Merkel razgovarao o situaciji u Siriji i da su se saglasili da je neophodno obnoviti pregovaračke procese u Astani i Ženevi, navodi Tas.

Kad je reč o rešavanju sirijske krize, ruski predsednik je rekao da je, i da će biti, u kontaktu sa SAD, dodaje ruska agencija.

Putin je rekao da je sa Merkelovom razgovarao i o nedavnim protestima protiv Kremlja u Rusiji i naglasio da je ruska policija postupila u skladu sa zakonom kada je prekinula ta okupljanja.

"Ruske službe za sprovođenje zakona su se ponašale mnogo uzdržanije nego njihove kolege u drugim evropskim zemaljama", rekao je Putin, prenosi Rojters.

Osvrnuvši se na bilateralnu saradnju, Putin je istakao da saradnja Rusije i Nemačke značajno doprinosi stabilnosti globalne ekonomije i da će se o preostalim problemima razgovarati u okviru G-20 i izvan tog formata.

"Na G-20 će se sigurno razgovarati o tome šta se može i šta bi trebalo uraditi kako bi se uklonila ograničenja za razvoj svetske ekonomije", rekao je ruski predsednik.

Ukazao je da je Nemačka lider u ulaganjima u rusku ekonomiju i da je bilateralna trgovinska razmena u porastu, poručivši da Rusija nastoji da ojača saradnju s Nemačkom na principima međusobne koristi, poštovanja i jednakosti, kao i uzajamnih interesa.

Putin je ocenio i da Nemačka i Rusija mogu da održe blisku saradnju u pogledu borbe protiv međunarodnog terorizma.

"Saradnja Moskve i Berlina je važna za obezbeđivanje mira i stabilnosti u Evropi", zaključio je Putin, dodajući da su razgovori sa nemačkom kancelarkom protekli u otvorenoj atmosferi.

Merkel: Sankcije Rusiji ostaju dok ne primeni Minski sporazum

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada da će sankcije Rusiji biti ukinute, ali je naglasila da će se to dogoditi tek nakon što se u potpunosti primeni mirovni sporazum iz Minska, javljaju agencije.

Merkelova je na konferenciji za novinare rekla da nije zadovoljna radom "Normandijskog formata" – Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske, ali da je to i dalje najbolji forum za pregovore o situaciji na istoku Ukrajine, prenosi AP.

Smatra da i dalje postoje suštinske razlike u stavovima o uzroku sukoba u Ukrajini, ističući da Nemačka veruje u demokratski legitimitet ukrajinske vlade.

Kancelarka je, na pitanje da li smatra da postoji pretnja od ruskog mešanja u nemačku izbornu kampanju, rekla da "nije plašljiva osoba" i da se nepouzdanim informacijama treba usprotiviti činjenicama, navodi Rojters.

"Znamo da je sajber kriminal međunarodna pretnja, ali očekujemo da nemački izbori prođu bez problema u tom smislu", rekla je Merkelova.

Navela je da je sa Putinom u njegovoj rezidenciji na obali Crnog mora imala konstruktivne razgovore, o širokom nizu tema uključujući Siriju, Ukrajinu i ljudska prava, istakavši da je Rusija konstruktivan partner u organzovanju samita G-20, koji će biti održan u Hamburgu u julu.

"Zatražila sam od predsednika Putina da iskoristi svoj uticaj i zaštiti manjinska prava, uključujući prava homoseksualaca u Čečeniji posle navoda da su oni tamo progonjeni", istakla je nemačka kancelarka.

Merkelova je ukazala na povoljan razvoj ekonomskih odnosa između Rusije i Nemačka, zaključivši da Rusija ima važnu ulogu u rešavanju globalnih problema. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво