Makron odao počast žrtvi skinhedsa; otac Le Penove: Groblja loš znak za Makrona

Centristički kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj Emanuel Makron, koji uoči drugog kruga narednog vikenda u anketama vodi ispred rivalke iz redova ultradesnice Marin le Pen, u Parizu je odao počast Marokancu koji se pre 22 godine udavio u Seni u koju su ga bacili skinhedsi, prenosi "Rojters".

Oni su se vraćali sa prvomajske parade koju je organizovao Nacionalni front, stranka Le Penove na čijem čelu je tada bio njen otac Žan Mari.

Agencija ocenjuje da je ovaj gest Makrona bio jasno sa ciljem prikazivanja Nacionalnog fronta kao ekstremističke organizacije.

Makron je minutom ćutanja odao počast ubijenom Brahimu Buaramu, neplivaču i 29-godišnjem ocu dvoje dece, položivši venac belog cveća na memorijalnu ploču na obali Sene, na nekoliko koraka od muzeja Luvr.

"Nikada ne smemo da zaboravimo to što se desilo", rekao je Makron okupljenim novinarima na skupu kojem je prisutvovao i Said, sin ubijenog Buarama.

Ubistvo Buarama desilo se u periodu između dva kruga predsedničkih izbora u Francuskoj 1995. godine, na kojima Žan Mari le Pen sa 15 odsto glasova osvojenih u prvom krugu nije uspeo da se plasira u završnu rundu.

Dok je Makron odavao počast na obali reke, otac Le Penove je na nekoliko stotina metara odatle držao govor na prvomajskom okupljanju Nacionalnog fronta kod spomenika Jovanki Orleanki.

"Emanuel Makron obilazi groblja. To je loš znak za njega", rekao je pristalicama nekadašnji lider Nacionalnog fronta.

Rojters navodi da je njegova ćerka Marin pokušala da očisti imidž stranke od ksenofobnih i antisemitskih asocijacija i učini je prihvatljivijom biračima.

Iako 88-godišnji nekadašnji vojni padobranac izbačen iz vrha stranke, on je i dalje počasni predsednik Nacionalnog fronta i pozajmio je novac ćerki za predizbornu kampanju.

"Nemam više kontakta sa njim, nisam odgovorna za njegovo loše postupke, za njegove neprihvatljive komentare", izjavila je Le Penova juče.

Njen otac je ubistvo Buarama nazvao običnim kriminalnim "incidentom" kakvi se svakog dana dešavaju u velikim gradovima i negirao bilo kakvu vezu sa smrću Marokanca, nazivajući to provokacijom sa ciljem diskreditovanja njegovog pokreta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво