Marin le Pen već "odabrala" premijera, takođe evroskeptika

Kandidatkinja krajnje desnice za predsednika Francuske Marin le Pen već zna koga bi imenovala za premijera ukoliko bude izabrana u drugom krugu 7. maja, namenivši to mesto Nikolu Dipon Enjanu, evroskeptiku koji nije član njene stranke Nacionalni front.

Le Penova, koja je Francuskoj obećala referendum o izlasku iz EU, rekla je da će zajedno sa Dipon Enjanom "izgraditi vladu nacionalnog jedinstva koja će okupiti ljude odabrane zbog njihovih sposobnosti i ljubavi prema Francuskoj", prenosi AFP.

Dipon Enjan, koji je izgubio u prvom krugu predsedničkih izbora osvojivši samo 4,7 odsto glasova, rekao je da se zalaže za odbacivanje evra, kao i Marin le Pen.

Njegova podrška Le Penovoj "u ime patriotizma" dovela je do ostavke dva zvaničnika njegove nacionalističke stranke "Ustaj Francusko" i do skupa više od 200 demonstranata ispred gradske skupštine u mestu Jer u pariskom regionu, čiji je on gradonačelnik.

Nedelju dana uoči odlučujućeg kruga predsedničkih izbora, Le Penova je obišla fabriku aluminujuma na jugu Francuske, čiji je rad sporan jer decenijama ispušta otrovni otpad u mediteranski prirodni rezervat i tom prilikom je obećala da će se založiti za viziju "istinske ekologije".

Položila je venac na spomenik u Marseju u znak obeležavanja francuskog nacionalnog dana sećanja na žrtve deportovanja francuskih Jevreja u nacističku Nemačku.

Le Penova nastoji da smanji vođstvo od 19 odsto glasova koje, prema anketama, uživa njen rival nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron, a koji je najavio posetu memorijalnom kompleksu posvećenom Holokaustu u Parizu.

Prema rezultatima najnovijih anketa, mnogi glasači sumnjaju da će predsednički kandidati moći da reše problem hronične nezaposlenosti ili da odgovore na bezbednosna pitanja, prenosi Rojters.

Istraživanje koje je sproveo Institut "Ifop" za Žurnal di dimanš ukazuje na dva ključna "bojna polja" u trenutku kada Makron i Le Penova ulaze u poslednju nedelju kampanje, za koju se očekuje da će se fokusirati na ekonomiju i granice Francuske.

Većina anketa predviđa da će Makron, bivši ministar ekonomije, pobediti sa 59 do 60 odsto osvojenih glasova, mada je Le Penova protekle nedelje dobila zamajac i Makronovo vođstvo smanjila za oko pet procenata.

Prema rezultatima istraživanja "Ifopa", 45 odsto glasača veruje da nijedan od finalista neće staviti tačku na nezaposlenost, dok 36 odsto ispitanika kaže da nijedno od njih dvoje nije sposobno da zaštiti Francusku od napada.

Takođe, prema rezultatima iste ankete, 42 odsto glasača ne veruje da bi Makron i Le Penova mogli da ujedine zemlju posle višemesečne ljute kampanje, dok se 43 odsto Francuza pita da li bi oni uopšte bili kadri da upravljaju zemljom.

Ishod odlučujućeg kruga izbora za francuskog predsednika zavisiće umnogome od neodlučnosti glasača i potencijalno niskog nivoa izlaznosti, zaključuje britanska agencija.

broj komentara 0 pošalji komentar