Tramp: Došlo do suštinskih promena u Vašingtonu

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa stupila je na dužnost pre tačno 100 dana. Tim povodom u redovnom nedeljnom obraćanju naciji Tramp je sumirao rezultate u tom periodu i naglasio da je za samo 14 nedelja došlo do suštinskih promena u Vašingtonu.

U prvih 100 burnih dana pokazao je da može da promeni svoj ton i gledišta, ali i dalje ne uspeva da stvori jasno artikulisanu politiku i razvije svoj predsednički stil, ocenjuju analitičari u Vašingtonu. 70-godišnji Tramp se svakako ne može pohvatili popularnošću – najnepopularniji je predsednik u savremenoj istoriji Amerike na početku mandata.

"Istinski verujem da je prvih 100 dana moje administracije bio najuspešniji period u našoj novijoj istoriji. Ono što je najvažnije, otvaramo nova radna mesta. To možete videti pitajući ljude u Mičigenu, Ohaju, Pensilvaniji. Naše automobilske kompanije rade ponovo punom parom. Amerika brzo ide napred'', kaže Donald Tramp.

Američki predsednik je naglasio da je posebno ponosan na infrastrukturne projekte poput dva gasovoda jer oni značajno povećavaju zaposlenost u zemlji. Na drugoj strani mnogi troškovi su skresani, pa i mega projekti poput programa razvoja bombardera "F 35" gde se uštede mere sa 725 miliona dolara. Tramp je pojasnio kakvu je suštinsku promenu doneo.

"Ono što smo ostvarili za ovih 100 dana jeste promena odnosa između ljudi i administracije. Predugo vremena političari su se mnogo više rukovodili posebnim interesima nego što ih je zanimala uspešna budućnost svih Amerikanaca. Oni su uzimali novac od poreskih obveznika a naša radna mesta i bogatsvo slali su izvan Amerike. Sada više nije tako", dodaje Donald Tramp, predsednik SAD.

Donald Tramp je uveren da će Amerika moći da podstakne rast bruto domaće proizvoda, i da će on iznositi ČETIRI procenta narednih nekoliko godina a kasnije i pet odsto.

Na spoljnopolitičkom planu kada je reč o Kini, Rusiji ili NATO-u, njegovi stavovi koji su najavljeni kao zaokret od 180 stepeni su do izvesne mere umirili građane Amerike kao i američke saveznike. Tu su i izazovi poput Sirije ili Severne Koreje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво