Tramp: Došlo do suštinskih promena u Vašingtonu

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa stupila je na dužnost pre tačno 100 dana. Tim povodom u redovnom nedeljnom obraćanju naciji Tramp je sumirao rezultate u tom periodu i naglasio da je za samo 14 nedelja došlo do suštinskih promena u Vašingtonu.

U prvih 100 burnih dana pokazao je da može da promeni svoj ton i gledišta, ali i dalje ne uspeva da stvori jasno artikulisanu politiku i razvije svoj predsednički stil, ocenjuju analitičari u Vašingtonu. 70-godišnji Tramp se svakako ne može pohvatili popularnošću – najnepopularniji je predsednik u savremenoj istoriji Amerike na početku mandata.

"Istinski verujem da je prvih 100 dana moje administracije bio najuspešniji period u našoj novijoj istoriji. Ono što je najvažnije, otvaramo nova radna mesta. To možete videti pitajući ljude u Mičigenu, Ohaju, Pensilvaniji. Naše automobilske kompanije rade ponovo punom parom. Amerika brzo ide napred'', kaže Donald Tramp.

Američki predsednik je naglasio da je posebno ponosan na infrastrukturne projekte poput dva gasovoda jer oni značajno povećavaju zaposlenost u zemlji. Na drugoj strani mnogi troškovi su skresani, pa i mega projekti poput programa razvoja bombardera "F 35" gde se uštede mere sa 725 miliona dolara. Tramp je pojasnio kakvu je suštinsku promenu doneo.

"Ono što smo ostvarili za ovih 100 dana jeste promena odnosa između ljudi i administracije. Predugo vremena političari su se mnogo više rukovodili posebnim interesima nego što ih je zanimala uspešna budućnost svih Amerikanaca. Oni su uzimali novac od poreskih obveznika a naša radna mesta i bogatsvo slali su izvan Amerike. Sada više nije tako", dodaje Donald Tramp, predsednik SAD.

Donald Tramp je uveren da će Amerika moći da podstakne rast bruto domaće proizvoda, i da će on iznositi ČETIRI procenta narednih nekoliko godina a kasnije i pet odsto.

Na spoljnopolitičkom planu kada je reč o Kini, Rusiji ili NATO-u, njegovi stavovi koji su najavljeni kao zaokret od 180 stepeni su do izvesne mere umirili građane Amerike kao i američke saveznike. Tu su i izazovi poput Sirije ili Severne Koreje.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 30. apr 2017, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Cekam

Da prestanu da nas zaprasuju americki avioni raznim virusima.

(subota, 29. apr 2017, 16:26) - Бора [neregistrovani]

Џон Вејн, Доналд Трамп

Ја не сумњам да у Србији, морам да кажем и у окружењу, људи не познају овакве карактере - у једно нема сумње - умеју да буду незгодни и то опет на врло шармантан начин, најбоље је пријатељски однос, истовремена спремност да сваког тренутка може да избије конфронтација. Тачка.

(subota, 29. apr 2017, 15:29) - milan lala [neregistrovani]

Nedoslednost

Kako ide predsednice : pocetak gradnje zida ka Meksiku , ukidanje "obamaker " , odustajenje od politike svetskog zandara , saradnja sa Rusijom , vracanje poslova iz Kine u Ameriku , raspustanje NATO , Amerika okrenuta sebi ??? Na ovim izbornim sloganima Trump je izabran od naroda za predsednika. A onda je kao slabic , kukavica i uplasen pod pritiskom , lazima i manipulacijama bivseg establismenta i korumpiranih medija , odustao od svih svojih izbornih obecanja datih narodu u SAD a i ostatku sveta koji je polagao nadu u njega kao mirotvorca . Sad njegova prica o velikom "uspehu " u prvi 100 dana vlasti je prosto receno tragi-komicna.

(subota, 29. apr 2017, 14:17) - Zare Srbin [neregistrovani]

Kako mi ova izjava zvuci poznato???

Otvaramo nova radna mesta, investitori ulazu u nasu zemlju, zemlja ide brzo napred i imamo mir i stabilnost u zemlji?? Bas mi je poznata izjava. Neka, setit cu se ko ovo koristi u svojim izjavama.

(subota, 29. apr 2017, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Trump

Ha haha ha ha ha....to je moj komentar, Zivim i radim u USA 25 godina i prilicno dobro pratim stanje.