Makron i Le Penova u borbi za glasače

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron rekao je da pobedu u drugom krugu izbora ne uzima "zdravo za gotovo" i da će se boriti da porazi kandidatkinju krajnje desnice Marin le Pen koja, međutim, samouvereno poručuje da "može da pobedi i da će pobediti".

"Ništa još nije gotovo. Boriću se da porazim Marin le Pen", rekao je Emanuel Makron novinarima nakon što je posetio bolnicu zapadno od Pariza, prenosi Rojters.

Makron, koji se našao na udaru kritika zbog trijumfalnog govora i žurke u luksuznom restoranu ubrzo nakon objavljivanja prvih delimičnih rezultata prvog kruga glasanja 23. aprila, poručio je to odgovarajući na pitanja u vezi sa upozorenjem predsednika Fransoa Olanda da ulazak Marin le Pen u drugi krug nije shvaćen dovoljno ozbiljno.

U međuvremenu, Le Penova je sinoć na televiziji Frans 2 rekla: "Mi možemo da pobedimo, odnosno reći ću to ovako: pobedićemo", prenosi AFP.

Ankete predviđaju da će 39-godišnji Makron odneti ubedljivu pobedu nad Le Penovom, i to sa 60 prema 40 odsto glasova, što znači da će liderka krajnje desnice morati da nadoknadi više od 10 odsto glasova u naredne dve nedelje.

"Deset malih poena, verujte mi, to je savršeno izvodljivo", smatra Le Penova.

Načinivši simboličan potez s ciljem da privuče što veći broj glasača, Le Penova je juče najavila i da će se privremeno distancirati od svoje partije Nacionalni front, koju mnogi francuski glasači i dalje smatraju "toksičnom".

Njen put ka Jelisejskoj palati, izgleda, iziskuje splet različitih faktora kao što je niska izlaznost u kombinaciji s Makronovim "greškama u koracima", a dinamiku bi mogao da promeni i eventualni novi teroristički napad, zaključuje francuska agencija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. apr 2017, 22:11) - milan lala [neregistrovani]

Izbori

Marion L.Pen ako zeli pobediti mora za ovo kratko vreme da ubedi Francuse da je Makron isto sto i Oland samo fino zapakovan da je on kandidat establismenta / bogatih kojima je dobro u sadasnjem politickom i ekonomskom stanju. Da ce glasajuci za Makrona glasati za Olandovu propalu poltronsku politiku da ce biti obmanuti jer on nece doneti promene koje oni zele i za koje glasaju .