Ruski hakeri ciljali Makronovu kampanju, Moskva demantuje

Grupa za bezbednost na internetu saopštila da je kampanja predsedničkog kandidata Emanuela Makrona prošlog meseca bila meta ruske hakerske grupe "Paun storm". Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov još jednom je odbacio navode da je Rusija umešana u sajber napade na kampanju Makrona, kao i na sajt nemačke stranke CDU.

Ruska grupa, poznata i kao ATP-28, povezana sa nekoliko napada na zapadu, koristila je posebne tehnike kojima je pokušala da ukrade lične podatke od Makrona i članova njegove kampanje, prenosi AFP.

Za tu grupu se veruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na američki Demokratski nacionalni komitet, a veruje se i da je povezana sa ruskim bezbednosnim snagama, dok je Moskva viđena kao veliki pristalica Makronove rivalke na predsedničkim izborima – Marin Le Pen.

"Uvek postoji neka tehnička nesigurnost, ali analizirali smo operativne taktike sa podacima skupljanim više od dve godine, što omogućava da odredimo izvor", izjavio je predstavnik "Trend mikro grupe", i dodao da su meta te ruske hakerske grupe bili i magazin Njujork tajms i televizija Al džazira.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov još jednom je odbacio navode da je Rusija umešana u sajber napade na kampanju francuskog predsedničkog kandidata Emanuela Makrona, kao i na sajt nemačke stranke CDU nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Bili bi smo veoma zahvalni onima koji su otkrtili te napade da nam proslede informacije, tako da možemo da ih procenimo. Svi izveštaji koje smo do sada videli su ništa drugoi do lažne vesti", rekao je Peskov, prenosi Tas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво