Ruski hakeri ciljali Makronovu kampanju, Moskva demantuje

Grupa za bezbednost na internetu saopštila da je kampanja predsedničkog kandidata Emanuela Makrona prošlog meseca bila meta ruske hakerske grupe "Paun storm". Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov još jednom je odbacio navode da je Rusija umešana u sajber napade na kampanju Makrona, kao i na sajt nemačke stranke CDU.

Ruska grupa, poznata i kao ATP-28, povezana sa nekoliko napada na zapadu, koristila je posebne tehnike kojima je pokušala da ukrade lične podatke od Makrona i članova njegove kampanje, prenosi AFP.

Za tu grupu se veruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na američki Demokratski nacionalni komitet, a veruje se i da je povezana sa ruskim bezbednosnim snagama, dok je Moskva viđena kao veliki pristalica Makronove rivalke na predsedničkim izborima – Marin Le Pen.

"Uvek postoji neka tehnička nesigurnost, ali analizirali smo operativne taktike sa podacima skupljanim više od dve godine, što omogućava da odredimo izvor", izjavio je predstavnik "Trend mikro grupe", i dodao da su meta te ruske hakerske grupe bili i magazin Njujork tajms i televizija Al džazira.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov još jednom je odbacio navode da je Rusija umešana u sajber napade na kampanju francuskog predsedničkog kandidata Emanuela Makrona, kao i na sajt nemačke stranke CDU nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Bili bi smo veoma zahvalni onima koji su otkrtili te napade da nam proslede informacije, tako da možemo da ih procenimo. Svi izveštaji koje smo do sada videli su ništa drugoi do lažne vesti", rekao je Peskov, prenosi Tas.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 25. apr 2017, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

To je nova taktika

Kao Rusi ih napadaju preko interneta. Providan spin zapadnih sila. FBI je car u toj lazi da Rusi nekog napadaju.

(utorak, 25. apr 2017, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Rusi svetski elektronski stručnjaci za zapadnjačke​ gubitnike
Ili dežerni krivci. Svejedno