Savet Evrope pozvao SAD da ukinu smrtnu kaznu

Nakon niza pogubljenja koja su izvršena u državi Arkanzas na jugu SAD, Savet Evrope pozvao je SAD na ukidanje smrtne kazne.

"Ovo je veoma uzmemirujuće i protivi se globalnoj težnji ukidanja ove nehumane i zastarele kazne. Mi apelujemo na SAD kao posmatrača u Savetu Evrope da se uzdrže od daljih pogubljenja", navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Kako se navodi, kroz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Savet Evrope uspeo je da stvori uslove da smrtna kazna bude ukinuta u području koje obuhvata oko 820 miliona ljudi. Belorusija, koja nije članica 47-članog Saveta Evrope jedina je evropska država koja ima smrtnu kaznu.

Kako je AFP preneo, u žurbi da pogube nekoliko osuđenika pre nego što istekne rok smrtonosnoj injekciji, u državi Arkanzas vlasti su juče pogubile dva zatvorenika što je prvo duplo pogubljenje u SAD u poslednjih 17 godina.

Džek Džouns i Marsel Vilijams obojica osuđeni na smrt 1990-ih godina, pogubljeni su uz pomoć smrtonosne injekcije nakoh što je sud odbio njihove poslednje žalbe.

Vlasti Arkanzasa planirale su da pogube osam osuđenika u 11 dana, ali je njih četvoro uspelo žalbama da dobije odlaganje kazne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво