Rivlin optužio Le Penovu za "opasan oblik" poricanja Holokausta

Izraelski predsednik Ruven Rivlin optužio je francusku ultradesničarsku predsedničku kandidatkinju Marin le Pen za "novi, opasan oblik" negiranja Holokausta zanemarivanjem odgovornosti Evrope za ubistvo Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

"Dominantna poruka koja proističe iz nedavnih političkih izjava je nesumnjivo uznemirujuća. I na svakom mestu poruka je ista: mi nismo odgovorni za Holokaust. Mi nismo odgovorni za istrebljivanje Jevreja koje se dogodilo u okviru naših granica", rekao je Rivlin na ceremoniji povodom obeležavanja Dana sećanja na Holokaust.

Kao primer, naveo je da je pre oko dve nedelje "francuski predsednički kandidat negirao odgovornost Francuske za deportaciju Jevreja u nacističke logore".

Le Penova, koja je ušla u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, ranije je ovog meseca rekla da ne smatra da je Francuska odgovorna za masovno hapšenje Jevreja 1942. godine u Parizu koji su potom poslati u nacističke koncentracione logore, podseća AFP.

Izraelska vlada osudila je njene primedbe kao "suprotne istorijskoj istini".

Rivlin je upozorio da novi oblik negiranja Holokausta zamagljuje granice između žrtava i počinilaca.

"Negiranje odgovornosti zločina počinjenih u danima Drugog svetskog rata je negiranje Holokausta na novi, destruktivniji i opasniji način od onog koji smo do sada poznavali", naglasio je Rivlin.

Prema njegovim rečima, oni koji su tradicionalno negirali Holokaust pripadali su krilu ekstremne levice ili desnice, čiji je uspeh bio minimalan, dok novi oblik "teži ka sofisticiranijem cilju poricanja razlike između žrtve i kriminalca".

"Moramo voditi rat protiv aktuelnog i opasnog talasa poricanja Holokausta", zaključio je Rivlin.

I predsednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor izrazio je ranije danas žaljenje zbog uspeha ultradesničarske kandidatkinje Marin le Pen u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

broj komentara 0 pošalji komentar