Zašto Netanjahu preti otkazivanjem sastanka sa Gabrijelom?

Zbog sastanka Zigmara Gabrijela sa NVO "Razbijanje tišine" moglo bi da ne dođe do susreta šefa nemačke diplomatije i izraelskog premijera.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je zapretio da će otkazati sastanak sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Zigmarom Gabrijelom, ukoliko se on sastane sa predstavnicima nevladine organizacije "Razbijanje tišine", saopštili su izraelski zvaničnici.

Portparol nemačkog ministarstva ranije je najavio da bi Gabrijel u utorak trebalo da se sastane sa organizacijama "civilnog društva", ali nije naveo kojim, a izraelski mediji su preneli da će se sastati sa organizacijom "Razbijanje tišine" koja sakuplja svedočenja od izraelskih veterana o vojnom tretmanu prema Palestinacima na Zapadnoj obali, prenosi Rojters.

Gabrijel, čija je vlada jedan od najvernijih evropskih saveznika Izraela, rekao je novinarima da nije zvanično obavešten o mogućem otkazivanju sastanka, prenosi AP.

"Znam o tome samo iz medija, ne znam motive. Ukoliko je to tačno, neko će morati da mi objasni taj potez", rekao je šef nemačke diplomatije.

Uoiči puta na Zapadnu obalu, Gabrijel je ZDF televiziji rekao da će "biti za žaljenje" ukoliko Netanjahu otkaže sastanak.

"Međutim, to nije katastrofa kao što se misli. Toliko sam često u ovoj zemlji i imam toliko prijatelja, tako da to neće promeniti moj odnos prema Izraelu", rekao je Gabrijel i dodao da je planiran i sastanak sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom.

broj komentara 0 pošalji komentar