Tramp osudio masakr nad Jermenima ali ga nije nazvao genocidom

Američki predsednik Donald Tramp govorio je o masakru nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva ali taj masakr nije nazvao genocidom, jer bi takva izjava izazvala nezadovoljstvo Turske sa kojom Tramp želi saradnju u Siriji, ocenila je agencija AP.

Tramp je rekao da je ubijanje Jermena tokom Prvog svetskog rata "mračno poglavlje" u istoriji i dodao da je potrebno sećanje na takva dešavanja da se ne bi više nikad ponovila.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion i po Jermena što smatraju prvim genocidom 20. veka, prenosi Beta.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane. Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi. 

Tramp je ocenio da su u UN potrebne "velike reforme" kritikujući postupanje svetske organizacije tokom kriza u Siriji i sa Severnom Korejom, prenosi Tanjug.  

Predsednik SAD je rekao da je odgovor UN na nedavni napad hemijskim oružjem u Siriji bio "razočaravajući" i da bi Savet bezbednosti UN trebalo da uvede nove sankcije Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih i balističkih proba jer je ta zemlja "istinska pretnja svetu, hteli mi da o tome govorimo ili ne".

broj komentara 0 pošalji komentar