Makron i Le Penova u drugom krugu

Nezavisni kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen plasirali su se u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, pokazuju prvi rezultati više anketa. List "Liberasion" javlja da je Makron osvojio 23,7 odsto glasova, a Le Penova 21,7 odsto. Na trećem mestu je konzervativni kandidat Fransoa Fijon sa 20 odsto. I ankete "Ipsosa" pokazuju da Makron i Le Penova idu u drugi krug izbora. Fijon priznao poraz.

Liberasion navodi da je Makron osvojio 23,7 odsto, a Le Penova 21,7 odsto glasova, dok su kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan Lik Melanšon dobili 19,7, odnosno 19,2 odsto.

Izbori su održani u vreme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog terorističkog napada.

Učestvovalo je ukupno 11 kandidata, a pravo glasa imalo je oko 47 miliona registrovanih birača.

Makron je obećao da će biti "kandidat nade" za Francusku i Evropu u odlučujućem, drugom krugu predsedničkih izbora protiv Le Penove.

"U vaše ime, biću... glas nade za našu zemlju i za Evropu", poručio je on sa širokim osmehom, u obraćanju okupljenim pristalicama u Parizu, prenosi AFP.

Makron je večeras pozvao na nacionalno jedinstvo protiv populističke kampanje Marin Le Pen, s kojom će se 7. maja nadmetati u drugom krugu, pozvavši na "nadu u Evropu umesto straha".

Makron je izrazio želju da pridobije "što je moguće veću" podršku pre odlučujućeg kruga glasanja za predsednika, zahvalivši svojim pristalicama na kampanji koja je "promenila kurs zemlje", a zahvalio je i milionima Francuza koji su glasali za njega, prenosi AP.

Ovaj 39-godišnjak, koji se nikada dosada nije kandidovao na predsedničkim izborima, uvideo je da postoji rasprostranjen gnev prema tradicionalnim partijama i obećao "nove promene" u francuskoj politici.

"Čuo sam sve sumnje, strahove i volju za promenom. To je i navelo francuski narod da odstrani dve velike partije koje vladaju već 30 godina. Ja želim da za 15 dana postanem vaš predsednik, predsednik celokupnog naroda Francuske, pred pretnjom nacionalista, predsednik koji štiti i gradi", poručio je Makron, prenose francuski mediji.

Makron je održao govor izašavši na binu zajedno sa suprugom Brižit, što američka agencija ocenjuje kao neobičan potez.

Govoreći pred okupljenim pristalicama koje su uzvikivale "Makron predsednik", zahvalio je poraženim predsedničkim kandidatima, socijalisti Benoa Amonu i konzervativcu Fransoa Fijonu, što su pozvali birače da glasaju za njega u drugom krugu.

"U roku od godinu dana promenili smo lice francuske politike. To nikada neću zaboraviti... Nikada ne odustajte, ostanite hrabri kakvi jeste", poručio je Makron. 

Kako je zaključio, izazov nije otići i glasati protiv bilo koga, već raskinuti sa sistemom koji je nesposoban da odgovori na probleme Francuske već više od 30 godina.

"Izazov je okrenuti novu političku stranicu... Zadatak će biti ogroman, a ja sam za to spreman i uz vas sam. Borba počinje večeras i pobedićemo. Živela republika, živela Francuska", poručio je Makron.

Marin le Pen je proglasila pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

"Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite", rekla je ona sa širokim osmehom, obrativši se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom prekopotrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

U međuvremenu je aktuelni predsednik Fransoa Oland pozvao Makrona da mu čestita. Francuski premijer Bernar Kaznev pozvao je sve demokrate da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona. Isti poziv glasačima preko Tvitera je uputio i ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero.

Fransoa Fijon je priznao izborni poraz i preuzeo svu odgovornost za takav rezultat. Pozvao je sve svoje pristalice da u drugom krugu glasaju protiv Nacionalnog fronta i Marin le Pen. Dodao je da će on glasati za Makrona. 

Predviđeno je da se drugi krug predsedničkih izbora održi 7. maja.

Biografija Emanuela Makrona 

Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", bivši je bankar koji se nikada dosad nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjeg predsednika Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Na poziciji ministra, Makron (39) je ukinuo propise koji su do tada važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom, navodi Bi-Bi-Si.

Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprostavili.

Makron ima plan o javnim investicijama vredan 50 milijardi evra, koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak sa uglja kao energetskog izvora na obnovljive izvore energije i modernizaciju infrastrukture.

Takođe predviđa značajna smanjenja poreza za korporacije i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-časovnoj radnoj nedelji.

Namerava da smanji stopu nezaposlenosti sa sadašnjih 9,7 na sedam odsto, ali i da mlađima od 15 godina zabrani upotrebu mobilnih telefona u školama.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese – bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svetu".

Biografija Marin le Pen 

Marin le Pen, liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, ima tvrdokoran stav o imigraciji ali je lično pokušala da delimično ublaži radikalno desničarsku politiku svoje stranke i njene kontroverzne stavove o strancima.

Zalaže se za automatsko izbacivanje nelegalnih imigranata uz smanjivanje broja legalnih migranata na 10.000 godišnje, za zatvaranje "ekstremističkih džamija" i za davanje prioriteta Francuzima u dodeli socijalnih stanova.

U jednom trenutku, Nacionalni front se zalagao i za napuštanje evra, a onda je nedavno rekla da bi organizovala referendum o pitanju valute.

Navela je i da bi pokušala da ponovo ugovori članstvo Francuske u EU, a ako to propadne, održala bi referendum.

Pobornik je penzionisanja sa 60 godina i bori se za garantovanu 35-časovnu radnu nedelju.

Nalazi se na čelu Nacionalnog fronta od 2011. godine, kada je mesto predsednice preuzela od svog oca Žan Marija le Pena. U proteklih šest godina uspela je da poboljša rejting stranke, što je bilo posebno uočljivo na regionalnim izborima 2015. godine.

Pre nego što je došla na čelo stranke radila je kao advokat.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво