"Folksvagen" plaća SAD 2,8 milijardi evra odštete

Američke vlasti naložile su nemačkom autmobilskom gigantu "Folksvagen" da plati 2,8 milijardi dolara odštete zbog varanja na testu dizel motora koji se tiče emisije izduvnih gasova.

Američki oblasni tužilac Šon Koks izrekao je kaznu, pošto se "Folksvagen" priznao da je kriv za zaveru i ometanje pravde.

Gotovo 600 hiljada dizel automobila u SAD bili su programirani da uključuju kontrolu emisije izduvnih gasova tokom testa i da ih isključuju u vožnji, priznala je nemačka auto-kompanija.

Pomoćnik američkog državnog tužioca Džon Nil rekao je sudiji da je to bio "nameran pokušaj velike korporacije da izbegne američki zakon i slaže nadležne organe u SAD".

Sudija Koks rekao je da je zapanjen što je Folksvagen počinio takav zločin.

"Ko je povređen ovom korporativnom pohlepom? Koliko vidim, to nisu menadžeri Folksvagena, koji imaju ogromne plate i velike bonuse. To je mali čovek, kao i uvek", rekao je Koks, misleći na kupce automobila i
radnike Folksvagena koji će ubuduće možda manje zarađivati.

Osim ove kazne, nemački proizvođač automobila će platiti i 1,5 milijardi dolara u gradjanskoj parnici, uglavnom radi poravnanja s američkom Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i 11 milijardi dolara za otkup automobila i druge kompenzacije.

Sedam zaposlenih u kompaniji takođe je optuženo za krivična dela u SAD, ali je njih pet u Nemačkoj i malo je verovatno da će biti isporučeni.

Koks je pozvao nemačku vladu da "optuži odgovorne za ovu namernu masovnu prevaru koja je naštetila čuvenoj automobilskoj kompaniji".

Pomoćnik tužioca Nil izjavio je da će bivši zvaničnik američkog Ministarstva pravde Leri Tompson biti posmatrač koji treba da obezbedi da se Folksvagen pridržava sporazuma o priznanju krivice, koji podazumeva potpunu saradnju sa američkim istražiteljima u budućnosti i tri godine uslovne kazne.

Američke vlasti optužile su Folksvagen za softversku prevaru u septembru 2015. godine pošto su istraživači sa Univerziteta Zapadna Virdžinija otkrili da se emisija štetnog azot-oksida u pravoj vožnji razlikuje od one na testovima.

Uprkos početnom negiranju, nemačka kompanija je priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво