Bi-Bi-Si: Napad u Parizu odgovara Le Penovoj

Predsednička kandidatkinja ultradesničarske stranke u Francuskoj Marin le Pen mogla bi najviše da "profitira" od sinoćnjeg napada u Parizu, navodi Bi-Bi-Si.

Britanski javni servis navodi da je "moguć i obrt", tj. da se glasači okrenu "iskusnom konzervativnom političaru", Fransoa Fijonu, kome je popularnost znatno opala zbog nedavnog skandala i optužbi o nepotizmu.

Četiri glavna kandidata na francuskim predsedničkim izborima su – prema istraživanjima javnog mnjenja – veoma blizu jedni drugima, dok više miliona građana za sada nije odlučilo kome će poveriti svoj glas.

Bi-Bi-Si ističe da je previše rano kako bi se prave posledice napada na izbore procenile, ali da su centrista i krajnji levičar, Emanuel Makron i Žan Lik Melanson, "svesni da ih malo ljudi vidi kao teškaše kada je reč o bezbednosnoj politici".

Marin le Pen često je tokom kampanje pričala o imigracionoj politici, islamskom fundamentalizmu i bezbednosti, a svetski mediji je često ističu kao novu osobu koja na talasu populizma i desničarske retorike želi da dođe do vlasti.

"Saosećam i stojim uz naše bezbednosne snage koje su opet bile meta", napisala je Le Penova na Tviteru.

Fijon je na istoj društvenoj mreži takođe odao počast "bezbednosnim snagama koje žrtvuju svoje živote kako bi zaštitili naše".

Nezavisni kandidat Emanuel Makron rekao je na televiziji da je "prva dužnost predsednika da štiti" i izrazio solidarnost za policijom.

Le Penova, Fijon i Makron otkazali su sve događaje najavljene za danas, poslednji dan predsedničke kampanje, zbog napada koji se sinoć dogodio na Jelisejskim poljima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво