Belgijanac koji se predao nema veze sa napadom u Parizu, napadač već bio privođen

Osumnjičeni Belgijanac koji je dovođen u vezu sa sinoćnjim napadima u Parizu predao se, a vlasti su saopštile da on sa njima nema nikakve veze. Francuske vlasti su privele tri člana porodice napadača koji je sinoć usmrtio policajca na Jelisejskim poljima. AP javlja da je napadač u februaru priveden zbog pretnji policiji ali da je pušten.

Tužilac u Antverpenu je za Belgijanca koji se predao rekao: "Taj čovek je došao u policiju nakon što je video da se njegova slika pojavljuje na društvenim mrežama kao osumnjičeni broj jedan u vezi sa napadom."

Tužilac, koji je želeo da ostane anoniman zbog toga što je istraga i dalje u toku, rekao je da čovek nema nikakve veze sa napadom, dodavši da nije deo istrage o terorizmu, javlja AP.

Ministar pravde Belgije Koen Gens rekao je za televiziju VRT da trenutno nemaju informacija o vezama iz Belgije.

Prethodno je portparol francuskog MUP-a saopštio da se osumnjičeni, za kojim su tragale francuske vlasti posle pucave u Parizu, predao belgijskoj policiji.  

Prema njegovim rečima, dvojica policajaca koji su ranjeni u napadu sada su van životne opasnosti.

AP podseća da je policija ubila napadača koji je sinoć otvorio vatru na Jelisejskim poljima.

Neposredno nakon ubistva napadača, teroristička grupa Islamska država objavila je saopštenje preko svog medija Amak u kome se navodi da je osumnjičeni "borac" Islamske države identifikujući ga kao Abu Jusufa, Belgijanca.

Francuske vlasti su ga, međutim, imenovale kao Karima Šerfija, Francuza koji živi u predgrađu Pariza.

Portparol policije Žerom Bone je za TV stanicu BFM rekao da je na bulevaru u vreme napada bilo "na hiljade ljudi" i da je, zahvaljujući brzoj reakciji policajaca koji su ubili napadača, izbegnut "mogući pokolj".

AP je javio da je napadač bio priveden krajem februara zbog pretnje policiji, ali je potom pušten. Ovu informaciju su američkoj agenciji potvrdila dvojica neimenovanih francuskih zvaničnika.

Prethodno je Si-En-En objavio da je napadač, koji je inače državljanin Francuske, u februaru ove godine priveden zbog sumnje da je planirao da ubije policajce, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

Šefri je živeo sa majkom u istočnom pariskom predgrađu Šel i zatvorsku kaznu zbog napada na službeno lice služio je pre 16 godina.

U blizini njegovog tela pronađeno je rukom pisano pismo, u kojem se hvali Islamska država, rekao je izvor blizak istrazi, koji nije imenovan.

Pored pisma, vlasti su pronašle Kuran u vozilu napadača na mestu gde se sinoć dogodila pucnjava, navodi AFP pozivajući se na izvore, koji nisu imenovani.

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavio snimak napada koji traje devet sekundi. Po svemu sudeći, snimak je napravljen u trenutku obračuna policije i napadača.

Na snimku se vidi napadač naoružan kalašnjikovom kako je otvorio vatru na policiju.

Snimak prikazuje dve osobe pokraj policijskog kombija uz koji je parkiran automobil srebrne boje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво