Savet bezbednosti osudio probe Pjongjanga, preti novim sankcijama

Najnoviju raketnu probu Severne Koreje najoštrije je osudio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, zapretivši da će uvesti nove sankcije Pjongjangu zbog njegovog "izuzetno destabilizujućeg ponašanja".

U jednoglasno izdatom saopštenju, SB UN zahteva da Severna Koreja ne sprovodi dodatne nuklearne probe i ocenjuje da su "nelegalne raketne aktivnosti" te zemlje "u velikoj meri povećale napetosti u regionu i šire", preneo je AFP.

Savet bezbednosti je zapretio "novim značajnim merama, uključujući sankcije", u cilju rešavanja krize vezane za raketna lansiranja Severne Koreje.

Dok se u ranijim saopštenjima upozoravalo na nove mere, u usaglašenom tekstu se posebno pominju sankcije, što nagoveštava oštriji stav Saveta, primećuje francuska agencija.

Saopštenje SB UN, čiji su nacrt izradile SAD, usaglašeno je nakon što je Rusija insistirala na tome da se u konačnom tekstu istakne potreba za mirnim rešenjem "kroz dijalog".

Rusija je blokirala prethodnu verziju saopštenja – koje SB UN donosi nakon što je Severna Koreja pokušala da izvede raketnu probu – iako je Kina, saveznica Pjongjanga, podržala tu verziju.

Ruski predstavnik Petr Iljičev je, međutim, negirao da je Rusija blokirala saopštenje i rekao da su SAD "naglo" prekinule pregovore o zajedničkom stavu, navodi francuska agencija.

AFP podseća da je za saopštenja SB UN potreban konsenzus svih 15 članica tog tela.

SAD, koje ovog meseca predsedavaju Savetom, zakazale su za narednu nedelju sastanak na ministarskom nivou o Severnoj Koreji, a sastanku će predsedavati američki državni sekretar Reks Tilerson.

Iako se ne očekuje da će na sastanku 28. aprila biti usvojena bilo kakva rezolucija, očekuje se da će SAD i njihovi saveznici pojačati pritisak na Kinu da iskoristi svoj uticaj i obuzda Pjongjang, zaključuje francuska agencija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 11:34)
anonymous [neregistrovani]

ako mogu USA,a zasto ne bi mogla i Severna Koreja???

ako mogu USA,a zasto ne bi mogla i Severna Koreja???
ja sam protiv te osude,mada za njih same nije najbolje jer su kontaminirali i more i vazdug,najvise u svojoj blizini....

(petak, 21. apr 2017, 12:23)
anonymous [neregistrovani]

Realno

Jedino SAD mogu da izazovu rat svojom upornoscu. To se i ocekuje. I bilo bi dobro da dobiju dobro po nosu.

(petak, 21. apr 2017, 10:56)
Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

" Rusija,USA (SAD) i Kina "

Glupost ili svi ili niko !

(petak, 21. apr 2017, 08:59)
milan [neregistrovani]

Rusija, USA i Kina

Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina bi smele
imati atomsko, biološko oružje i niko drugi ne,Savet
bezbednosti bi moral dati 2 godine vremena svim
državama, osim navedene tri, da moraju uništiti svo
atomsko i biološko oružje uz prisutnost vojnih
stručnjaka navedenih država.

Ne možemo tolerisati da neka mala država može iz
osvete da uništi malu susednu državo i da time
izazove svetsku apokalipsu.