Pens: Sve opcije na stolu za Severnu Koreju

Japanski narod živi sa povećanom provokacijom preko Japanskog mora – sto odsto smo sa vama, poručuje američki potpredsednik Majk Pens.

Majk Pens je rekao da su sve opcije na stolu kada je reč o Severnoj Koreji, ali je dodao da je predsednik Donald Tramp odlučan da sarađuje sa Japanom, Kinom i Južnom Korejom u pronalaženju mirnog rešenja.

"U ovom turbulentnom vremenu, japanski narod je suočen sa povećanom provokacijom preko Japanskog mora. Sto posto smo sa vama", rekao je Pens u Tokiju, prenosi Rojters.

On je japanskom premijeru Šinzu Abeu preneo da je savez između SAD i Japana kamen temeljac za mir i stabilnost u severoistočnoj Aziji, naveo je AFP.

Portparol japanske vlade Koići Haiguda je rekao da su se Pens i Abe složili da treba da ubede Kinu da preuzme veću ulogu u rešavanju situacije sa Severnom Korejom.

Pens je novinarima rekao da je predsednik SAD Donad Tramp uveren da ekonomski i diplomatski pritisci "porodice nacija" imaju šansu da nateraju Severnu Koreju da sarađuje, preneo je AP.

Nakon susreta sa zamenikom japanskog premijera Tarom Asom, Pens je rekao da će SAD raditi zajedno sa Japanom, Kinom i drugim nacijama kako bi naterali Pjongjang da obustavi svoj nuklerani program.

Pens je u Japan doputovao iz Južne Koreje, gde je rekao da je "era strateškog strpljenja" sa Pjongjangom gotova, nakon neuspelog lansiranja rakete Severne Koreje.

Abe je prethodno izjavio da vlada te zemlje radi na izradi planova za nepredviđene situacije u slučaju da kriza na Korejskom poluostrvu dovede do priliva izbeglica u Japan.

Abe je na sednici parlamenta u ponedeljak rekao da japanska vlada formuliše mere, koje uključuju zaštitu stranaca, procedure za sletanje, izgradnju i rad skloništa, kao i proveru tražilaca azila.

On je dodao da japanska vlada radi na planovima za evakuaciju oko 60.000 Japanaca iz Južne Koreje u slučaju izbijanja krize, preneo je Ej-Bi-Si njuz.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара