Nemačka, uhapšen islamista osumnjičen zbog eksplozija u Dortmundu

Nemačka policija je uhapsila jednog od dvojice osumnjičenih koji se terete za sinoćnje eksplozije u Dortmundu, saopštilo je Federalno tužilaštvo. U pismu koje je pronađeno na mestu napada traži se povlačenje nemačkih aviona iz Turske i zatvaranje američke vazduhoplovne baze Ramštajn u Nemačkoj.

Tri eksplozije dogodile su se u blizini autobusa fudbalera Borusije Dortmund, a nije bilo težih posledica jer autobus ima blindirana stakla.

Glavna tužiteljka Frauke Keler potvrdila je da se istražuje moguća "teroristička veza", preneo je AFP.

"Dva osumnjičena iz islamističkog spektra nalaze se u fokusu istrage. Stanovi obojice su pretreseni i jedan od njih je zadržan u pritvoru", navela je Kelerova.

Kelerova je navela da pismo pronađeno na mestu napada na autobus, koji je prevozio igrače fudbalskog kluba Borusija Dortmund, sugeriše da je napad povezan sa islamističkim ekstremističkim motivom.

Kelerova je dodala da je u pismu traženo povlačenje nemačkih aviona u okviru izviđačke misije "Tornado" iz Turske, koja deluje u sklopu međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države i zatvaranje američke vazduhoplovne baze Ramštajn u Nemačkoj.

Prema njenim rečima, nemačke vlasti još procenjuju da li je pismo kredibilno.

Navela je da vlasti "ozbiljno sumnjaju" u drugu poruku o preuzimanju odgovornosti objavljenu na jednom antifašističkom internet portalu u kom se tvrdi da je napad izveden u znak odmazde zbog "blagog stava" kluba prema neonacističkim i rasističkim navijačima.

Agencija AP napominje da federalno tužilaštvo obično preuzima slučajeve koji se smatraju ozbiljnim, uključujući i one za koje se sumnja da su teroristički motivisani.

Prethodno je policija objavila da istražuje moguću "islamsku vezu" povodom napada, pošto je na mestu napada pronađeno pismo u kom se pominje napad na božićnom vašaru u Berlinu.

Portparolka policije Nina Fogt rekla je za TV stanicu ZDF da "istraga mora da se kreće u svim pravcima".

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Ralf Jeger rekao je ranije da pismo u kome se preuzima odgovornost za eksplozije u blizini autobusa fudbalskog kluba Borusija Dortmund, u kojima je jedan igrač povređen – "neuobičajeno".

Jeger je izjavio novinarima da je policija ponovo preduzela dodatne mere bezbednosti u Dortmundu, gde Borusija i Monako igraju odložen meč u Ligi šampiona.

Nemački mediji pišu da je izbegnuta veća tragedija zahvaljujući neprobojnom staklu na klupskom autobusu fudbalera Borusije pored kojeg su, dok se kretao, eksplodirale tri bombe.

Autobus je oštećen na dva mesta, ali je uprkos eksplozijama polomljeno samo jedno staklo, ističe Velt.

Špigel navodi, pozivajući se na bezbednosne krugove, da se radi o ciljanim napadima na autobus.

Eksploziv je bio sakriven u žbunju pored puta kojim se kretao autobus sa fudbalerima.

Oni su posle eksplozije vraćeni u hotel.

Prilikom eksplozije povređen je igrač "milionera" Mark Bartra. On je noćas operisan zbog povrede ruke i šake. Jedan policajac koji je bio u pratnji autobusa na motociklu bio je u stanju šoka.

Autobus se kretao ka stadionu kluba, gde su fudbaleri Borusije trebalo da odigraju utakmicu Lige šampiona protiv Monaka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво