Putin: Gde su dokazi da je Damask upotrebio hemijsko oružje?

SAD su prekršile međunarodno pravo kada su pokrenule vazdušne udare na sirijsku vazduhoplovnu bazu ne iznevši dokaze da je vlada u Damasku koristila hemijsko oružje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Dodaje da bi odluka o odobrenju ruskog državljanstva mogla da bude poništena za one koji su se priključili Islamskoj državi.

Predsednik Rusije je u intervjuu za televizijsku stanicu Mir 24 upitao gde su dokazi da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

"Kako su reagovali NATO saveznici? Svi su klimali glavama kao lutke, ne analizirajući događaje. Gde su dokazi da su sirijske snage koristile hemijsko oružje? Nema ih. Da li je bilo kršenja međunarodnog prava? Da, bilo je. To je činjenica", rekao je Putin.

Kaže da je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN izveden udar na jednu suverenu zemlju.

"Uprkos tome što je u pitanju jasno kršenje međunarodnog prava, svi su se sa tim složili, prihvatili to i počeli da klimaju glavom u znak odobravanja", rekao je Putin, navodi se u izvodima intervjua koji su objavljeni na sajtu te stanice.

Upitan šta misli o optužbama da je sirijska vlada izvela napad hemijskim oružjem u Idlibu, Putin je rekao da Damask više nema zaliha hemijskog oružja, prenosi Rojters.

Ruski predsednik je izrazio uverenje da postoje dva glavna objašnjenja za incident s hemijskim oružjem u Idlibu - da su sirijski avioni izveli udar na podzemni proizvodni objekat pobunjenika, nakon čega se izlio otrovni gas, ili da je jednostavno reč o "nameštenom događaju" s ciljem da se diskredituje sirijska vlada.

Ruski predsednik je rekao da se nivo poverenja između Moskve i Vašingtona pogoršao otkako je Donald Tramp stupio na funkciju predsednika SAD.

"Možemo reći da stepen poverenja na radnom, a pogotovu na vojnom nivou, ne samo da se nije poboljšao, već je najverovatnije opao", istakao je Putin u odgovoru na pitanje kako su se rusko-američki odnosi promenili pod predsednikom Trampom, prenosi Tas. 

Ko se priključi ID možže da izgubi rusko držžavljanstvo

Odluka o odobrenju ruskog državljanstva mogla bi da bude poništena za one koji su se priključili Islamskoj državi, terorističkoj grupi koja je zabranjena u Rusiji, izjavio je Vladimir Putin.

"Shodno ruskom ustavu, nikome nije moguće oduzeti državljanstvo. Ipak, moguće je poništiti određene odluke koje služe kao osnova za dobijanje ruskog državljanstva", rekao je Putin u intervjuu za Mir 24.

Putin je dodao da će u vezi sa tim biti konsultovani advokati i da misli da će takva odluka biti doneta u bliskoj budućnosti, prenela je agencija Tas.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије