Kandidat francuskih socijalista na pikniku, rivali u kampanji

Dve nedelje uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, skoro svi kandidati gostovali su po medijima i držali mitinge, a samo kandidata socijalista Benoe Amona "nigde nije bilo na vidiku", iako najnovija istraživanja pokazuju da mu opada podrška, javila je agencija AFP.

Bivši francuski ministar obrazovanja nalazio se na "diskretnom pikniku", koji je organizovao kako bi se sastao sa biračima u gradu izvan Pariza u departmanu Ivlin.

"Hvala svima na divnom danu koji smo zajedno proveli na suncu", napisao je on na Tviteru.

Kada je reč o predsedničkim kandidatima koji su nastavili kampanju, kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen negirala je na televiziji LCI da je država Francuska odgovorna za masovna hapšenja Jevreja u Parizu tokom Drugog svetskog rata, koji su potom slati u logore u nacističkoj Nemačkoj.

S druge strane, bivši predsednik Žak Širak i aktuelni šef države Fransoa Oland izvinili su se za ulogu francuske policije u hapšenju Jevreja, koje su naredili nacisti 1942. godine.

Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon obrušio se na kandidata centra Emanuela Makrona nazvavši ga "Emanuelom Olandom" u pokušaju da ga poveže sa nepopularnim aktuelnim predsednikom.

Makron je uzvratio navodeći da bi mogao da zove Fijona "Fransoa Balkani" misleći na Patrika Balkanija, zamenika gradonačelnika iz Fijonove stranke, koji je nedavno dospeo na naslovne strane zbog navodnog skrivanja vikendica od poreskih vlasti.

Francuska agencija podseća da je Fijon optužen da je zloupotrebio državni novac kada je platio svojoj ženi stotine hiljada evra za izmišljeni posao parlamentarne pomoćnice, što je Fijon negirao.

Levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon pojavio se pred više desetina hiljada svojih pristalica u Marselju, sa zakačenom maslinovom grančicom za jaknu i poručio glasačima da "ukoliko žele mir, ne naprave grešku na svom glasačkom listiću".

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. apr 2017, 04:28) - anonymous [neregistrovani]

Браво за Жан-Лик Меланшона!

Живела левичарска Француска!

(nedelja, 09. apr 2017, 23:49) - anonymous [neregistrovani]

Melanšon i Srbija

Levičarski kandidat Žan Lik Melanšon čija popularnost nezadrživo raste je danas u Marseju rekao i sledeće: ""Treba li zaboraviti da smo nakon prolaska mrtvačkih kola NATO-a oteli od Srbije Kosovo koje mnoge države ne priznaju, a to je većina čovečanstva", zalažući se za pregovore oko svih spornih granica u Evropi.

(nedelja, 09. apr 2017, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

Избори

Џабе спремају изборе, зар нису чули да је данас све другачије и да ће они који буду незадовољни резултатима да организују протесте?? ;)