Niki Hejli: Ili je Moskva znala za hemijsko oružje, ili ju je Asad izigrao

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli ocenila je da nije moguće političko rešenje u Siriji dok je Bašar el Asad na vlasti, a kada je u pitanju uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i Iranu, rekla je da su sve opcije otvor.

"Ne postoji opcija gde je moguće političko rešenje dok je Asad na čelu režima. Ako pogledate njegove akcije, ako pogledate situaciju, biće teško videti vladu koja je mirna i stabilna sa Asadom", rekla je Niki Hejli za Si-En-En.

Naglasila je da je uklanjanje Asada sa vlasti jedan od prioriteta SAD.

"Uklanjanje Asada nije jedini prioritet. Ono što očigledno pokušavamo da postignemo jeste da porazimo Islamsku državu. Drugo, ne vidimo mirnu Siriju dok je Asad tamo. Treće, eliminacija iranskog uticaja. I onda, konačno, napredovati ka političkom rešenju jer je na kraju krajeva ovo složena situacija", ocenila je Hejlijeva.

Nakon što je lider republikanske većine u američkom Senatu Mič Mekonel najavio da će razmotriti pooštravanje sankcija Rusiji i Iranu, koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara el Asada, Hejlijeva je pozvala te zemlje da se povuku iz Sirije.

"Ne mislim da je bilo šta van razmatranja u ovom trenutku. Mislim da ćete videti jako liderstvo. Nastavićete da gledate kako SAD reaguju kada je to potrebno", rekla je Hejlijeva.

Američki zvaničnici smatraju Asada odgovornim za nedavni napad hemijskim oružjem u Siriji, a predsednik SAD Donald Tramp naredio je napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, u znak odmazde za hemijski napad.

S druge strane, Rusi negiraju da je sirijski predsednik bio umešan u taj napad, a portparol ruskog Ministarstva odbrane tvrdi da SAD nemaju dokaza da se u vazduhoplovnoj bazi nalazilo oružje.

Hejlijeva je to negirala tvrdeći da američka vlada poseduje dokaze. "Videli smo dokaz. Predsednik je video dokaz. Sve to je poverljivo. I sigurna sam da će, kada budu mogli da skinu oznaku poverljivosti, to učiniti", poručila je Hejlijeva.

Ponovo je upozorila članice Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice da se Tramp na tome neće zaustaviti, dodajući će on učiniti više ako bude potrebno.

Upitana da li je Rusija pokušavala da pomogne Asadu da "zataška upotrebu hemijskog oružja", Hejlijeva je rekla da je ili Moskva znala da Asad poseduje oružje koje će biti korišćeno ili ih je Asad izigrao i "držao u mraku".

"Mnogo je pitanja na koje Rusija treba da odgovori", rekla je Hejlijeva, dodajući da će na neka od njih biti odgovoreno tokom posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi ove nedelje.

Kremlj je ranije objavio da su ruski i iranski predsednici Vladimir Putin i Hasan Rohani ocenili da su agresivne akcije SAD protiv Sirije "nedopustive" i da krše međunarodno pravo.

Dva lidera su u telefonskom razgovoru zatražila objektivnu istragu o incidentu u kome je navodno korišćeno hemijsko oružje u sirijskoj provinciji Idlib i saglasili se da su spremni za dublju saradnju u borbi protiv terorizma.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара