Zaharova: Zašto niko u Siriju ne šalje inspektore za hemijsko oružje

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da se uništavanjem hemijskog oružja u Siriji bavila cela svetska zajednica. Ni Pentagon ni Stejt department još nisu predočili dokaze o postojanju hemijskog oružja na sirijskom aerodromu koji su raketirali, ističe rusko Ministarstvo odbrane.

"Rusija prema ovome ima isti odnos kao i SAD", rekla je Zaharova u intervjuu ruskoj televiziji Rusija 1, preneo je Tas.

"Zašto se ovde spominje samo kontrola koju je vršila ruska strana? Ceo svet je bio uključen u posao hemijske demilitarizacije Sirije koja se odvijala na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", napomenula je Zaharova.

"Postoje međunarodne institucije, koje su uspostavljene specijalno za rešavanje pitanja hemijskog oružja u Siriji", rekla je ona i dodala da postoje inspektori, koji žele i mogu da odu tamo, ali iz nekog razloga niko ih tamo ne šalje.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da ni Pentagon ni Stejt department još nisu predočili dokaze o postojanju hemijskog oružja na sirijskom aerodromu koji su raketirali.

Ruska vojska je saopštila da Moskva smatra da je slanje stručnjaka jedini način da se pribave dokazi o navodnoj upotrebi i prisustvu hemijskog oružja na sirijskom aerodromu koji su napale SAD.

Ni 24 sata nakon što su američki ratni brodovi pokrenuli veliki napad krstarećim raketama na aerodrom Šairat, ni Pentagon, ni Stejt department nisu predstavili dokaze o prisustvu hemijskog oružja, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Predstavnici medija koji su posetili bazu nisu našli nikakvo hemijsko oružje, dodao je Konašenkov.

Aerodrom je posetilo više desetina predstavnika medija, lokalne uprave, vatrogasci i policija i nisu pronađeni ni skladišta, ni municija koja sadrži hemijsko oružje. Niko ko je bio na aerodromu ne nosi gas masku i oseća se dobro, rekao je Konašenkov, prenosi Sputnjik.

Konašenkov je zaključio da je jedini način da se dobiju objektivni
dokazi o navodnom posedovanju hemijskog oružja na Šairatu, i da se potom pokažu svetu, da se tamo uputi stručna komisija.

U napadu američke vojske na aerodrom poginulo je devet osoba, među kojima četvoro dece.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи