Istraga napada u Stokholmu, uhapšen napadač?

Švedske vlasti su prilično sigurne da je 39-godišnjak uzbekistanskog porekla, koji je osumnjičen i priveden, odgovoran za jučerašnji napad. U kamionu kojim je izvršen napad ispred robne kuće u Stokholmu policija je pronašla eksploziv, javlja švedska televizija SVT. Policija je saopštila da ispituje sumnjivu napravu pronađenu u kamionu. U napadu su ubijene četiri osobe, a povređeno još najmanje 15 osoba.

Šef švedske bezbednosne policije izjavio je za švedski TV4 da ne može da potvrdi da li je pronađen eksploziv u kamionu, kako je prethodno javila švedska televizija SVT. U napadu u Stokholmu ubijene su četiri osobe, a najmanje 15 je povređeno.

Rojters prenosi da je na vozačevom sedištu unutar kamiona kojim je napad izvršen pronađen uređaj, ali da vlasti još ne mogu da utvrde da li je reč o bombi.

Švedske vlasti su prilično sigurne da je 39-godišnjak uzbekistanskog porekla, koji je osumnjičen i priveden, odgovoran za napad kamionom, ali ne isključuju mogućnost da je bilo još osoba umešanih u obaj slučaj, prenose agencije.

Kako prenosi AP, šef švedske domaće obaveštajne agencije izjavio je da je osumnjičeni bio pod pratnjom vlasti već neko vreme, prenosi AP.

"Uhapšeni nije bio umešan ni u jednu od dosadašnjih policijskih istraga, međutim imamo njegove podatke u fajlovima od ranije", rekao je šef obaveštajne službe u gradu Sapo Andres Tornberg.

"Ništa ne ukazuje na to da imamo pogrešnu osobu, naprotiv, sumnje su ojačale kako je istraga napredovala. Još ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da nema još umešanih osoba", rekao je šef policije Dan Elajason.

Portparol švedske policije Lars Bistrom rekao je ranije da policija sumnja da je osoba koju su uhapsili izvršilac (napada), preneo je AFP.

"Možda ima i drugih ljudi koji su povezani sa njim, ali to ne znamo u ovom trenutku", izjavio je Bistrom, preneo je Rojters.

U vezi sa napadom do sada su privedene dve osobe.

Švedske zdravstvene vlasti saopštile su da se u bolnici na lečenju zbog napada nalazi 10 osoba.

Prema navodima iz bolnice "Karolniska" na lečenju u toj bolnici se nalazi devet osoba, preneo je AP.

Zdravstvene vlasti su saopštile da su od 10 osoba, koje su zadržane na lečenju, dve na intezivnoj nezi, a da jedno dete koje je povređeno u napadu, nije zadobilo ozbiljnije povrede.

Iz ove bolnice su prethodno saopštili da je nakon pružanja lekarske pomoći 15 osoba pušteno kući nakon što im je pružena lekarska pomoć.

U Švedskoj će danas biti dan žalosti, a zastave na vladinim zgradama biće spuštene na pola koplja.

Švedski premijer Stefan Leven izjavio je, nakon što je položio cveće u blizini mesta napada, da ta zemlja "mora da prebrodi ovo" i da "život mora da se nastavi", javlja AP. 

Leven je juče rekao da je ovo bio napad na Švedsku, a da sve ukazuje na to da je uletanje kamiona u robnu kuću u Stokholmu "teroristički napad", prenosi Rojters.

Premijer je poručio da terorizam nikad neće uspeti da podrije švedsku demokratiju, naveo je AP.

Posle ovog napada Švedska je pojačala kontrolu na granicama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара