Si-En-En: Pet velikih rizika – sirijsko prokletstvo se nastavlja

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da danas napadne vazduhoplovnu bazu u Siriji, gde i Rusija ima vojnih resursa, mogla bi da stvori pet neposrednih rizika, ocenjuje "Si-En-En".

Kako se navodi na sajtu američke TV mreže, najveći neposredan rizik je nastavak takozvanog "sirijskog prokletstva", jer se ratovi obično završavaju čim se zaraćene strane zamore ili im ponestane novca i boraca, što nije slučaj u Siriji.

Sirija je doživela scenario da se redovno pojavljuje još jedna strana spremna da uskoči na ratište, zbog čega je građanski rat ušao u šestu godinu.

U slučaju režima to je bio Hezbolah, potom Iran, pa iračka milicija i Rusija.

Sa pobunjeničke strane pojavile su se Turska, pa Zapad, neke Zalivske zemlje, Al Kaida, Islamska država i opet Turska, navodi Si-En-En.

Ukoliko se napad Sjedinjenih Američkih Država ne završi na jednom dejstvovanju po sirijskoj vazduhoplovnoj bazi, javlja se rizik da se na ratištu pojavi još jedna grupacija spremna za sukob.

Si-En-En objašnjava da će kontinuirani napadi SAD protiv vojnih položaja vojske Sirije dati šansu pobunjenicima da naprave pomak i zauzmu nove teritorije, što bi dodatno produžilo šestogodišnji konflikt, navodi Si-En-En.

Napad SAD na vazduhoplovnu bazu u Siriji dobio je podršku ključnih zapadnih saveznika, Britanije, Francuske i Turske, a takvo jedinstvo nije viđeno već godinama.

Problem je što to može stvoriti iluziju da se pojavilo rešenje problema, međutim, 59 krstarećih raketa, koliko je i ispaljeno u napadu, teško će promeniti bilo šta u Siriji. Jedino mogu da postignu kontraefekat.

Predsednik Sirije Bašar el Asad mogao bi da odgovori na napad istom merom.

S obzirom na to da je dosada uočen šablon da uvek odgovara na provokacije, postoji i mogućnost da će tako uraditi i u slučaju ovog napada.

Možda odgovor neće podrazumevati otvoren napad na vojsku SAD, ali može se desiti da manje borbene grupe izvrše napade na lakše mete SAD u regionu.

Zapad je već optužio Asada da je zbog loših odluka došlo do navodnog napada hemijskim oružjem u gradu Idlibu na severu Sirije, a niko ne garantuje da se takve "loše odluke" ne mogu ponoviti i u drugim situacijama, piše na sajtu Si-En-Ena.

Damask je napravio lošu procenu neiskusnog predsednika SAD, pomislivši da će biti previše ometen da odgovori na napad u Idlibu ili da će se previše fokusirati na svoju izolacionističku politiku.

Problem će nastati ako ovakav pristup Trampa uopšte ne postigne željeno dejstvo nad Damaskom, jer ako SAD kao samoproklamovani moralni autoritet sveta napadne jednom i tom prilikom Asadov režim izgubi vazduhoplovnu bazu – to je za Asada prihvatljiv ishod, navodi Si-En-En.

S obzirom na to da je cilj Moskve u sirijskoj intervenciji bio da utemelji Rusiju kao moćnog igrača na globalnom nivou, Rusija mora prikladno da odgovori na to što je vazduhoplovna baza u kojoj su imali vojnih resursa sravnjena sa zemljom.

Ne mora da znači da će Rusija odgovoriti vojskom, ali je poznato da je predsednik Rusije Vladimir Putin majstor da odigra neočekivane poteze protiv svojih suparnika, ocenjuje Si-En-En.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво