Reagovanja na američki napad na Siriju

Velika Britanija, EU, Australija, Japan, Poljska, Izrael, Turska i Saudijska Arabija pozdravile su američki napad na sirijsku bazu kao odmazdu zbog navodnog napada hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu. Merkel i Oland: Odgovornost za napad na Asadu. Nemačka i Italija smatraju da je čin SAD "razumljiv". Teheran snažno osudio akciju Vašingtona, Peking uzdržan.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon izjavio je da je američki napad na sirijsku vojnu vazduhoplovnu bazu "dizajniran da odvrati" sirijskog predsednika Bašara Al Asada od daljeg vršenja napada hemijskim oružjem, ali je naglasio da taj napad ne predstavlja početak nove vojne kampanje.

"Ne gledamo tako na ovaj napad protekle noći", rekao je Falon odgovarajući na pitanje da li je napad SAD početak nove vojne kampanje, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, napad je bio veoma organičen na jedan aerodrom.

"To je bilo u potpunosti prikladno, to je dizajnirano da se odvrati režim od vršenja daljih napada hemijskim oružjem. Tako da ga ne vidimo kao početak drugačije vojne kampanje", poručio je Falon.

Sa američkih razaraca u istocnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu.

"Mi nismo pitani da učestvujemo u ovome, to nije stvar za koaliciju koja se u Siriji i Iraku bori protiv Islamske države. To je bila operacija SAD, ali naglašavam da je u potpunosti podržavamo", poručio je Falon.

Portparol britanske vlade ranije danas je rekao da vlada te zemlje u potpunosti podržava akciju SAD, za koju veruje da predstavlja adekvatan odgovor na "varvaski napad hemijskim oružjem, koji je sproveo sirijski režim", i da ima za cilj odvraćanje od daljih napada.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk podržao je putem Tvitera američke raketne napade na vojne ciljeve u Siriji, prenosi AP.

"Udari koje su izvele SAD pokazaju neophodnu odlučnost protiv varvarskih napada hemijskim oružjem. EU će raditi zajedno sa SAD kako bi se okončala brutalnost u Siriji", napisao je Tusk na toj društvenoj mreži.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je prethodno da se na upotrebu hemijskog oružja "mora odgovoriti".

"SAD su informisale EU da su ovi udari ograničeni i da za cilj imaju odvraćanje od daljih zločina počinjenih hemijskim oružjem. Na ponovljeno korišćenje takvog oružja mora da se odgovori", naveo je Junker u saopštenju.

Evropska unija saopštila je danas da su napadi SAD krstarećim raketama imali "razumljivu nameru" da se u budućnosti spreče dalji napadi hemijskim oružjem, ali da su jedini izlaz iz konflikta pregovori do rešenja.

Australijski premijer Malkom Ternbul pozdravio je američki vazdušni napad na ocenivši da je to "proporcionalan odgovor s pravom merom".

Ternbul je, takođe, pozvao Rusiju da odradi svoj deo u uspostavljanju mira u Siriji, naveo je Rojters.

I Poljska vlada podržala je američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu.

"Amerika je zasigurno garant svetskog mira i poretka. Postoje situacije kada morate da reagujete, situacije kada morate da preduzmete stvarnu akciju", rekao je portparol vlade u Varšavi Rafal Bočenek za poljsku državnu tv stanicu TVP Info.

"Videli smo poslednjih godina zloupotrebe sirijskog režima - niko na to nije reagovao", kazao je Bočanek.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Nenjahua izdao je rano jutros saopštenje u kome se pohvaljuju udari SAD na Siriju, uz ocenu da je Donald Tramp time poslao snažnu poruku da se upotreba i širenje nuklearnog oružja neće tolerisati.

U saopštenju se dodaje da se Izrael nada da će se Trampova snažna poruka protiv Asadovog režima čuti ne samo u Damasku, već takođe u Teheranu i Pjongangu, preneli su izraelski mediji.

Izraelski ambasador u UN je kasnije ponovio da su SAD poslale "značajnu poruku" regionu i šire napadom na sirijsku vojnu bazu, javlja agencija Asošijeted pres.

Danon je za izraelski TV Kanal 10 rekao da je "to bila moralna odluka koja je isporučila trostruku poruku".

"Sirijcima je poručeno da prestanu da koriste hemijsko oružje, a upozoreni su i Iran i Severna Koreja", dodao je Danon.

Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je podršku američkom napadu na bazu sirijskog vazduhoplovstva.

Abe je rekao da Japan razume i podržava strategiju SAD i da su napadi "način da se spreči dalje pogoršanje situacije" u vezi sa navodnim hemijskim napadom u Siriji ove nedelje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozdravio je danas napad američkih snaga na sirijske snage, ali je ocenio da to nije dovoljno i pozvao na dodatne mere.

"Želim da budem jasan. Dokle god se deca ubijaju u svetu, niko ne može da se oseća bezbedno i u miru", dodao je Erdogan, navodeći da je neophodno "uvesti zone bezbednosti u kojima nema terora".

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu pozdravio je američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu i zatražio "hitno uklanjenja s vlasti" sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Čavušoglu je ukazao na neophodnost formiranja tranzicione vlade u toj zemlji.

"Neophodno je da se što je pre moguće smeni ovaj režim", rekao je Čavušoglu novinarima u južnom gradu Alanja.

Čavušoglu je dodao da ukoliko "Asad ne želi da ide, ukoliko se ne formira tranziciona vlada i ukoliko on nastavi da čini humanitarne zločine, biće preduzeti neophodni koraci kako bi se on smenio".

Turski vicepremijer Numan Kurtulmuš rekao je da Turska "pozitivno gleda" na američki raketni napad i da međunarodna zajednica treba da se usprotivi "varvarstvu sirijske vlade".

U intervjuu za tursku televiziju Foks TV, Kurtulmuš je rekao da vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada mora da bude u potpunosti kažnjena u međunarodnoj areni i da mirovni proces mora da bude ubrzan.

Saudijska Arabija saopštila je da podržava američke napade na vojne mete u Siriji, ističući da je američki predsednik Donald Tramp doneo "hrabru odluku".

Saudijska novinska agencija SPA je, pozivajući se na pouzdane izvore ministarstva spoljnih poslova, javila da Saudijska Arabija "u potpunosti podržava američke vojne operacije na vojne ciljeve u Siriji, koji su usledili kao odgovor na to što je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje protiv nevinih civila", preneo je Rojters.

U saopštenju se ističe "hrabra odluka" Trampa i dodaje da Saudijska Arabija smatra vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada odgovornom za napad.

Nemačka i Italija: Napad SAD "razumljiv"

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je da je vazdušni napad SAD na vazduhoplovnu bazu u Siriji bio "razumljiv" nakon što Savet bezbednosti UN "nije bio u mogućnosti da jasno i nedvosmisleno odgovori na varvarsku upotrebu hemijskog oružja protiv nevinih ljudi u Siriji".

Italija je podržala američki vazdušni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, nazvavši ga "srazmernim odgovorom" na sirijsku agresiju i odvraćanjem predsednika Bašara el Asada od korišćenja hemijskog oružja.

"Italija razume razloge američke vojne akcije", naveo je u saopštenju italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano, preneo je Rojters.

Njegov francuski kolega Žan Mark Ero izjavio je da se nadao da će napadi pokazati saveznicima Sirije, Rusiji i Iranu, da treba da povuku svoju podršku predsedniku Sirije Bašaru el Asadu, javlja AFP.

S druge strane, Iran je osudio američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, nazivajući ga "destruktivnim i opasnim".

"Iran osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali istovremeno smatra da je, koristiti to kao izgovor za pokretanje jednostrane akcije, opasno, destruktivno i predstavlja kršenje međunarodnog prava", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi, javila je novinska agencija ISNA.

Kasemi je istakao da Iran snažno osuđuje svaku jednostranu akciju.

"Takve mere će ojačati teroriste u Siriji i zakomplikovati situaciju u Siriji i regionu", ocenio je Kasemi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je zamolio zaraćene strane u građanskom ratu u Siriji da se obuzdaju kako bi izbegli još veću patnju sirijskog naroda. 

Peking: Sprečiti dalje pogoršanje situacije

Kina je danas pozvala na sprečavanje daljeg pogoršanja situacije u Siriji nakon američkog napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vlade.

Navodi se da je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing kazala da Kina poziva sve relevantne strane da se drže političkih rešenja, preneo je Rojters.

Ona je ovakav komentar dala tokom redovnog brifinga za novinare, odgovarajući na pitanje o napadu koji su izvele SAD.

Rojters napominje da se napad desio tokom sastanka kineskog predsednika Sija Đinpinga i predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi.

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijske vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Putin američke udare protiv Sirije smatra agresijom protiv suverene zemlje kojom se krše norme međunarodnog prava, pod izmišljenim izgovorom", rekao je Peskov, prenosi Tas.

Rojters prenosi navode iz Kremlja da Putin američki napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji nanosi ozbiljnu štetu odnosima SAD i Rusije i da se radi o ciničnom pokušaju odvlačenja pažnje sveta od ubijanja civila u Iraku.

"Rusija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, nakon raketnih napada SAD na vazduhoplovnu bazu u Sriji", izjavio je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Ozerov.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво