Putin: Napad u Siriji agresija protiv suverene zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijska vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Ruski predsednik Putin američke udare protiv Sirije smatra agresijom protiv suverene zemlje kojom se krše norme međunarodnog prava, pod izmišljenim izgovorom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS.

Putin veruje da američki napadi predstavljaju ozbiljnu prepreku za stvaranje međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da su američki napadi na ciljeve u centralnom delu Sirije akt agresije i da podsećaju na situaciju u Iraku 2003. godine.

Lavrov, koji boravi u poseti Uzbekistanu, osudio je napade, nazivajući ih kršenjem međunarodnog prava, prenela je ruska agencija Tas.

Naveo je da je jedan ruski vojnik povređen, ali da nema podataka da je neko od pripadnika ruskih snaga poginuo u napadima.

Šef ruske diplomatije rekao je da će Moskva zahtevati istinu o događajima u sirijskoj provinciji Idlib.

Predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove ruskog parlamenta Konstantin Kosačev rekao je da je koalicija Rusije sa SAD po pitanju sirijske krize dovedena u pitanje nakon što je Vašington izvršio raketne napade na vazdušnu bazu Šajrat, objavio je Interfaks, prenosi Rojters.

Kosačev je ocenio da su napadi izvedeni sa namerom da se "pomoću baruta odštampa već pripremljena presuda vezana za odgovornost sirijskog predsednika Bašara el Asada za hemijski napad u Idlibu". 

Rusija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, rekao je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Ozerov, i dodao da bi američki vazdušni napadi mogli da ugroze napore u borbi protiv terorizma, prenosi agencija RIA.

"Ovaj napad može se gledati kao akt agresije SAD protiv nacije UN", rekao je Ozerov, prenosi Rojters.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov najavio je da će sistem sirijske protivvazduhoplovne odbrane biti uskoro ojačan kako bi se zaštitili najvažniji infrastrukturni objekti.

"U bliskoj budućnosti biće preduzete mere kako bi se zaštitili najslabiji objekti sirijske infrastrukture, ojačala i podigla efikasnost sirijske protivvazduhoplovne odbrane", rekao je Konašenkov, prenosi Tas.

Istovremeno, Bolivija je zatražila da SB UN danas održi konsultacije iza zatvorenih vrata nakon raketnih napada u Siriji, rekao je visoko pozicionirani diplomata Saveta bezbednosti UN.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи