Rusija predložila svoju rezoluciju o napadu na Idlib

Stalno predstavništvo Rusije pri UN je saopštilo da je Rusija Savetu bezbednosti UN predložila svoj nacrt rezolucije u vezi sa napadom u sirijskoj provinciji Idlib, za koji se sumnja da je izvršen hemijskim oružjem, preneli su ruski mediji.

"Mi smo predložili svoj kratki nacrt, usmeren na realno izvođenje istrage, a ne na imenovanje krivaca kao da su činjenice već ustanovljene", saopštio je pres-sekretar stalnog predstavništva Rusije pri UN Fjodor Stržižovski.

Dodao je da su članovi Saveta bezbednosti počeli sa konsultacijama radi izrade "kompromisnog nacrta" rezolucije, prenosi Sputnjik.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prerano optuživati sirijsku vladu da je odgovorna za smrtonosni napad. Rusija je nagovestila da će javno podržati sirijskog predsednika Bašara el Asada, kao i da je hemijski incident najverovatnije izazvalo curenje hemikalija iz depoa koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Rojters.

Ranije je zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov izjavio da je Rusija spremna da stavi veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o Siriji ako je partneri brzo stave na glasanje, bez prethodnih konsultacija.

Savet bezbednosti UN, koji je u sredu održao hitnu sednicu o napadu u Siriji, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom rezolucije, prenosi Beta.

SAD, Francuska i Velika Britanija su sazvale vanrednu sednicu SB UN i predložili nacrt rezolucije u kojem se odgovornost za događaj prebacuje na sirijske vlasti. Prema rečima Gatilova, zapadne kolege namerno žele da ubrzaju proces i usvoje rezoluciju što pre.

"Međutim, u Savetu bezbednosti se ne radi brzo. Naravno, oni i bez konsultacija mogu da stave ovo pitanje na glasanje, ali će, očigledno, na to dobiti naš kategorični veto", rekao je Gatilov.

Naglasio je da je Rusija tokom konsultacija o rezoluciji SB UN o hemijskom napadu u Siriji insistirala da se na mesto incidenta pošalje mešovita misija koja bi dala objektivnu ocenu tog događaja.

Kako prenosi agencija Tas, francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr u međuvremenu je rekao novinarima da Savet bezbednosti vodi razgovore na konstruktivan način. On je dodao da Francuska veruje da bi rezoluciju trebalo doneti što pre, ali da je malo verovatno da će Savet glasati o rezoluciji u sredu.

U napadu na sirijski grad Han Šeikun pre dva dana poginulo je 86 osoba, među kojima 30 dece i 20 žena – bilans je sirijske opozicione Opservatorija za ljudska prava, prenosi Beta.

U napadu je povređeno 160 osoba, a lekari na licu mesta su rekli da su simptomi slični simptomima izlaganja nekim otrovnim supstancama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи