Tramp okrivio Asada i Obamu za napad u Idlibu

Za napad hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib u kome je više od 58 civila stradalo, američki predsednik Donald Tramp je optužio sirijskog predsednika Bašara el Asada ali je označio i svog prethodnika Baraka Obamu krivim što je imao pogrešnu strategiju za sprečavanje takvih napada.

Donald Tramp optužio je sirijskog predsednika Bašara el Asada da je odgovoran za napad hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib, istakavši da je takav napad "za osudu i civilizovani svet ga ne može ignorisati".

"Ove grozne akcije režima Bašara el Asada su posledica slabosti i neodlučnosti prethodne američke administracije", naveo je Tramp u saopštenju aludirajući na odluku Baraka Obame od pre četiri godine kada nije podvukao "crvenu liniju", odnosno nije naredio vojnu akciju protiv Asada nakon napada gasom sarinom u kome je ubijeno stotine ljudi u Damasku.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da napad hemijskim oružjem u Siriji pokazuje kako predsednik Bašar el Asad koristi "brutalno i neumoljivo varvarstvo.

Tilerson je pozvao Rusiju i Iran da se pobrinu da se to nikada više ne ponovi.

"Oni koji ga brane i podržavaju, uključujući Rusiju i Iran, ne bi trebalo da imaju iluzija u vezi Asada ili njegovih namera", saopštio je američki državni sekretar, prenosi Rojters.

Navodi da svako ko koristi hemijsko oružje da napadne vlastiti narod pokazuje suštinsko nepoštovanje ljudske pristojnosti i mora da odgovara.

Nešto ranije, izvor u američkoj vladi je naveo da SAD veruju da je u napadu u provinciji Idlib "gotovo sigurno" upotrebljen sarin, javio je Rojters.

Sumnja se da je sirijska vlada u napadu hemijskim oružjem ubila najmanje 58 osoba, među kojima 11 dece, ali je sirijski vojni izvor negirao da je vojska koristila takvo oružje.

Komisija UN saopštila je da istražuje navode o hemijskom napadu u Siriji, upozorivši da upotreba hemijskog oružja i namerno uzimanje na nišan medicinskih objekata predstavljaju ratni zločin, i da počinioci moraju biti identifikovani i pozvani na odgovornost.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво