Teroristički napad u Sankt Peterburgu: 11 mrtvih i desetine povređene, poternica za dve osobe

Jedanaest osoba je poginulo a 45 je povređeno u eksploziji u metrou u Sankt Peterburgu, pokazuju poslednji zvanični podaci. Predstavnik tužilaštva rekao da je u pitanju teroristički napad. Pronađena još jedna bomba na drugoj stanici metroa u gradu. Raspisana poternica za dve osobe, a nivo bezbednosti je podignut u celoj zemlji. Vladimir Putin u kontaktu sa službama bezbednosti. Od sutra tri dana žalosti.

22.40 – Pronađeni dokazi ukazuju na to da je napadač bio povezan sa radikalnom islamističkom grupom koja je zabranjena u Rusiji, kaže izvor blizak istrazi. Reč je o bombašu-samoubici, prenosi Interfaks.

22.20 – Broj poginulih povećan na 11, saopštio Antiteroristički komitet.

18.45 – Raspisana poternica za dve osobe, javlja Interfaks.  

17.55 – Portal Fontanka objavio fotografiju osobe za kojom policija traga, prenosi Rojters. Vlasti proglasile tri dana žalosti.

16.55 – Ruska ministarka zdravlja Veronika Skvorcova saopštila je da je poginulo 10 osoba, a da je povređeno 47.

16.40 – Na kamerama za nadzor je uočena osoba osumnjičena za eksploziju, javlja Interfaks pozivajući se na svoje izvore. 

16.30 – Pronađena još jedna eksplozivna naprava na drugoj stanici metroa u Sankt Peterburgu i ona je osigurana, javlja RT. Podignut nivo bezbednosti i u Moskvi.

16.05 – Ruski nacionalni antiteroristički komitet je saopštio da je poginulo devet osoba, a da je povređeno ukupno 20.

15.50 – Predstavnik ruskog državnog tužilaštva Aleksandar Kurenoj okarakterisao je incident u izjavi za TV Rusija 24 kao teroristički napad, prenosi portal Lenta.

15.10 – Tužilaštvo je pokrenulo istragu o uzroku eksplozije. Uvedene dodatne mere obezbeđenja na aerodromu "Pulkovo". 

14.50Interfaks javlja da je povređeno oko 50 osoba.

14.35 – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je saučešće porodicama nastradalih. Naveo je da još nije jasno šta se dogodilo i da je u kontaktu sa službama bezbednosti. Kako je rekao, razmatraju se sve opcije, uključujući i terorizam.

14.30Sputnjik prenosi da među ranjenima ima dece.

14.20 – Uprava metroa navela da je primila izveštaje o eksploziji unutar jednog vagona i da je moguće da je reč o improvizovanoj eksplozivnoj napravi.

14.15 – Najmanje deset osoba poginulo je u eksploziji, javlja Rojters pozivajući se na agenciju Tas

Neki mediji su prvo javili da su se dogodile dve eksplozije, ali su zvaničnici naveli da je bila jedna. Predsednik Vladimir Putin je informisan o incidentu.

Tokom dana pojavljivali su se različiti podaci o broju poginulih i povređenih, a prema poslednjim podacima, u eksploziji je poginulo 11 osoba, a 45 je povređeno, prenosi Tas.

"Prema podacima, 11 osoba je poginulo, a 45 hospitalizovano", rekao je predstavnik Informacionog centra državnog antiterorističkog Komiteta.

Prethodnu informaciju o 10 poginulih i 47 povređenih osoba iznela je ruska ministarka zdravlja Veronika Skvorcova, koja je rekla da je sedam osoba poginulo na licu mesta, a jedan muškarac na putu ka bolnici.

"Od 47 povređenih, trideset devet osoba je prebačeno u bolnicu. Dvoje od njih je umrlo, šest je u kritičnom stanju. Ostali su u umereno teškom stanju, rekla je ranije Skvorcova, prenle su ruske Vesti.

U međuvremenu, ruske vlasti izdale su poternice za dve osobe koje su osumnjičene za planiranje napada, rekao je Interfaksu izvor blizak istrazi.

Jedna od njih osumnjičena je za postavljanje eksploziva u vagonu metroa, a druga za ostavljanje bombe na samoj stanici metroa, rekao je taj izvor.

Portparolka ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko izjavila je da članovi tog komiteta ispituju sve okolnosti eksplozije, kao i da specijalni tim iskusnih istražitelja i forenzičara sakuplja sve delove materijala nađene na licu mesta i ispituje sve svedoke, prenosi Tas.

Kako je navela Petrenko, prema preliminarnim rezultatima, vozač je ispravno postupio jer nije zaustavio voz, već je nastavio da vozi ka sledećoj stanici, što je omogućilo pravilnu evakuaciju i pružanje pomoći povređenima.

Objavljena fotografija jednog osumnjičenog

Vladimir Putin je u prvom obraćanju posle eksplozije rekao da je u kontaktu sa službama bezbednosti i da još nije jasno šta se dogodilo. Kako je rekao, razmatraju se sve opcije, uključujući terorizam.

U međuvremenu je predstavnik Ruskog državnog tužilaštva rekao za kanal TV Rusija 24 da je reč o terorističkom napadu. Na sigurnosnim kamerama u metrou uočena je osoba koja je osumnjičena za eksploziju, javio je Interfaks.

Ruski portal Fontanka objavio je fotografiju na kojoj je, kako tvrde, osumnjičeni – sredovečni muškarac sa bradom i crnim šeširom. Fontanka navodi da je ta osoba ušla u stanicu metroa 20 minuta pre nego što je došlo do eksplozije.

Nakon eksplozije na lice mesta je stiglo osam ambulantnih kola, a spasilačke službe su povređene evakuisale i helikopterima.

Zvaničnih podataka nema, ali Interfaks javlja, pozivajući se na svoje izvore, da je eksplozija izazvana improvizovanim uređajem koji je sadržao šrapnel.

Incident se najverovatnije dogodio u tunelu, između dve stanice metroa, a sumnja se da je naprava bila postavljena u vrata vagona.

Prema tvrdnjama očevidaca, osumnjičeni muškarac je uneo tašnu i ostavio je kod vrata vagona, a potom na silu izašao iz metroa.

Metro je u prekidu, a stanice su zatvorene. U međuvremenu je antiteroristički komitet saopštio da je pronađena još jedna bomba na drugoj metro stanici. Ona je bila ostavljena u koferu i "osigurana je".

Podignut je stepen bezbednosti u celom gradu, kao i u Moskvi. Nakon ovog napada, i mere bezbednosti su pojačane i na stanicama gradskog prevoza u Parizu, prenosi Rojters.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи