Parlamentarni izbori u Jermeniji, opozicija prijavljuje nepravilnosti

Opozicione partije u Jermeniji osudile su izborne nepravilnosti na današnjim parlamentarnim izborima, prvim otkako je ova bivša članica Sovjetskog Saveza izmenila ustav kako bi proširila ovlašćenja parlamenta i premijera.

Prema navodima izborne komisije, odziv birača u prvih šest sati iznosi 33 odsto, ali su opozicioni političari prijavili brojne izborne nepravilnosti, preneo je AFP.

Jermensko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se ispituje 320 žalbi na neregularnosti, dok je ministarka pravosuđa Arpine Hovhanisjan zatražila od stranaka da se suzdrže od iznošenja netačnih tvrdnji o masovnim izbornim nepravilnostima.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da vladajuću stranku predsednika države Serža Sargasjana po naklonosti birača u stopu prati blok koji vodi biznismen Gagik Carukjan, jedan od najbogatijih ljudi u Jermeniji, prenosi AP.

Kritičari vide izmene ustava kao deo Sargsjanovih napora da zadrži kontrolu nad zemljom nakon što se 2018. povuče sa funkcije zbog isteka mandata, a ukoliko njegova partija kontroliše parlament, mogao bi da bude imenovan za premijera kada ode sa mesta predsednika.

Međutim, 62-godišnji Sargsjan, koji je na čelu Jermenije od 2008, odbacio je takve tvrdnje, opisavši ustavne izmene odobrene na referendumu 2015. kao korake ka jačanju demokratije.

"Postavili smo sebi zadatak da učinimo odlučan korak ka razvoju demokratije u evropskom stilu i jačanju demokratskih institucija", rekao je Sargasjan.

Ustavne izmene, koje treba da stupe na snagu po okončanju Sargsjanovog mandata, predviđaju pretežno simbolična ovlašćenja predsednika zemlje, koga će od sada birati parlament, a ne narod.

Premijer Karen Karapetijan predvodio je kampanju Republikanske partije, obećavši da će podstaći strane investicije, dok je i Carukjan obećao da će privući 15 milijardi stranih ulaganja iz zemalja Persijskog zaliva i drugih delova sveta.

Izbori za 101 poslaničko mesto, za koje se nadmeću pet stranaka i koalicija, važan su demokratski test za ovu kavkasku republiku s 2,9 miliona stanovnika, koja nikada nije iskusila miran prenos vlasti na opoziciju.

Očekuje se da će u parlament ući i nacionalisitčka partija Dašankcutjun i još dve stranke.

Stručnjaci veruju da će izbori biti žustro nadmetanje između vladajuće stranke i koalicije opozicionih stranaka.

Sećanja na postizborno nasilje koje je potreslo zemlju pre osam godina još su živa, pa vlada sada obećava besprekorne izbore.

Sargsjan, čija je pobeda na izborima 2008. rezultirala sukobima policije i pristalica opozicije u kojima je ubijeno 10 osoba, rekao je za AFP da je lično preduzeo sve da današnje glasanje protekne u savršenom redu.

Opozicija, međutim, tvrdi da vlada priprema masovnu prevaru i osuđuje ustavne izmene iz 2015. jer smatra da su skrojene tako da zadrže Sargsjana na vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво