Si-En-En: Džihadisti mogu da sakriju eksploziv u laptopu

Američke obaveštajne agencije i policija veruju da su Islamska država i druge terorističke organizacije razvile inovativne načine za ubacivanje eksploziva u elektronske uređaje koji, prema testiranjima koje je obavio FBI, mogu da prođu neopaženo prilikom uobičajenih metoda skeniranja na aerodromima, saznaje "Si-En-En".

Američka televizija navodi da je pooštravanje mera obezbeđenja, uvedeno 21. marta zabranom mnogih elektronskih uređaja u putničkom delu aviona koji lete direktno za SAD iz osam zemalja Bliskog istoka i Afrike, usledilo nakon nekoliko meseci prikupljanja podataka.

Kada je zabrana objavljena, američki zvaničnici su rekli za Si-En-En da su zabrinuti da su teroristi možda razvili načine da sakriju eksploziv u deo laptopa u koji staje baterija.

Međutim, ova televizija navodi da su obaveštajci sada jasno stavili do znanja da su osobe koje prave bombe za Islamsku državu i druge organizacije postale umešnije i da su u stanju da učine da laptop sa eksplozivom radi dovoljno dugo da može da se uključi tokom kontrole i prođe skener.

Obaveštajci su saznali da su teroristi nabavili modernu opremu kakvu koristi obezbeđenje na aerodromu kako bi isprobali koliko uspešno mogu da sakriju eksplozive u laptopovima i drugim elektronskim uređajima. 

Prema rečima troje neimenovanih zvaničnika, zabrana je uvedena zbog obaveštajnih podataka koji su "određeni, kredibilni i pouzdani", a jedan od zvaničnika je rekao da se od ovih podataka "diže kosa na glavi".

Navodi se da su oni u velikoj meri uticali na odluku administracije predsednika SAD Donalda Trampa da zabrani putnicima koji stižu direktno sa deset aerodroma iz osam pomenutih zemalja da tokom leta koriste laptopove i elektronske urađaje.

Putnici na tim letovima moraju da ostave veće elektronske uređaje zajedno sa ostalim prtljagom. 

Obaveštajni stručnjaci veruju da bi teroristima bilo teže da aktiviraju eksploziv na daljinu, iako je to već rađeno, a postavljanje uređaja u deo aviona predviđen za prtljag moglo bi da umanji učinak bombe čak i ako bi eksplodirala.

Si-En-En se pita da li je zabrana obuhvatila dovoljno širok opseg.

Navodi se da, iako i tamo postoje nedostaci, SAD imaju mnogo više poverenja u mašine i skenere na američkim i evropskim aerodromima što nije slučaj za osam zemalja Bliskog istoka i Afrike.

Prema mišljenju stručnjaka za vazduhoplovnu bezbednost Roberta Liskuskija, bivšeg pomoćnika ministra za unutrašnju bezbednost zaduženog za zaštitu infrastrukture, ograničenje zabrane na osam zemalja je logično imajući u vidu mogućnosti i lokacije na kojima se nalaze terorističke organizacije.

Si-En-En navodi da su obaveštajni agenti postali svesni ove opasnosti u februaru prošle godine kada je teroristička organizacija El Šabab, podružnica Al Kaide u Somaliji, aktivirala bombu u avionu "Dalo erlajnsa" na letu iz Mogadiša prema Džibutiju. 

Eksploziv je tada bio skriven u delu laptopa iz kojeg je uklonjen DVD čitač.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи