Nemačka pokreće sajber komandu, upozorenja o ruskim napadima

Vojska Nemačke pokrenuće sledeće nedelje sajber komandu kao deo pojačanja odbrane, u vreme kada nemačke obaveštajne službe upozoravaju o većem broju napada iz Rusije. Šef kriminalističke policije objavio da je moguće da već ukradene podatke iz kancelarija nemačkih poslanika hakeri upotrebe za izbore.

Nemačka vojska je meta velike vrednosti za hakere, a u prvih devet nedelja 2017. godine zabeleženo je 284.000 komplikovanih i profesionalnih pokušaja napada, saopštio je portparol ministarstva odbrane, dodavši da za sada nema štete.

Sajber napadi na vojske širom sveta su u porastu, stoga mnoge vojske sada obrazuju komandne centre da se bore protiv problema.

Takvi napadi na NATO porasli su pet puta u prethodne tri godine, a prošle godine, alijansa je došla do dogovora da sajber prostor tretira kao zvanični domen ratovanja, kao što tretira i more, kopno i vazduh.

Nemačka komanda će biti locirana u Bonu, prvobitno sa 260 članova osoblja, a taj broj će porasti na 13.500 do jula ove godine.

Do 2021, očekuje se da će komandni centar imati 14.500 pozicija, uključujući i 1.500 civilnih poslova.

Pretnja pred parlamentarne izbore

I nemačka politika ugrožena je hakerskim napadima, a šef Kancelarije federalne kriminalističke policije Nemačke Holger Minh izjavio da je moguće da je tokom nedavnog hakerskog napada na nemački parlament došlo do "značajnog curenja podataka".

Ti podaci bi, kako kaže, mogli da budu korišćeni zarad uticaja na parlamentarnim izborima koji se održavaju u septembru, prenosi AP.

Agencija navodi da Minh nije rekao novinarima ko bi mogao da stoji iza poslednjeg hakerskog napada.

Nemački mediji su objavili da su hakeri prošlog meseca napali kancelarije barem 10 poslanika parlamenta.

AP podseća da je Bundestag i u leto 2015. bio na meti hakera, zbog čijeg napada nekoliko mreža i servera nije danima bilo operativno.

Navodi se da su nemačke vlasti u više navrata izrazile strahovanja da bi strane države mogle da pokušaju da utiču na ishod izbora objavljivanjem hakovanih informacija tokom kampanje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво